Barjanski otrok

26.95

Barjanski otrok je večkrat nagrajeni roman prezgodaj preminule pisateljice. Prejel je tudi najuglednejšo nagrado, Carnegiejevo medaljo, kritiki pa so ga uvrstili v ožji izbor za irski roman deset­letja.

ZLATA HRUŠKA za prevedeno mladinsko leposlovno knjigo!
zlata-hruska-za-barjanski

Opis

Barjanski otrok

Avtorica: Siobhan Dowd

Prevod: Tina Mahkota, Sovretova nagrajenka 2013Siobhan Dowd

Primerno za bralce od 14 do 99 let!
ZLATA HRUŠKA za prevedeno mladinsko leposlovno knjigo!
IBBY Častna lista

327 strani

[space ]

Na visokem barju v pogorju Severne Irske osemnajstletni Fergus po naključju naleti na srhljivo najdbo: dekliško truplo v barjanski šoti.
Piše se leto 1981, Irsko pretresa globoka politična in humanitarna kriza. V severnoirskem zaporu Long Kesh zaradi gladovne stavke umirajo pripadniki Irske republikanske armade, ki zahtevajo status političnih zapornikov. Toda predsednica britanske vlade Margaret Thatcher je neomajna. Deset mladih zapornikov umre.

Fergus, glavni junak romana Barjanski ­otrok, si prizadeva, da bi razumel svet okoli sebe. Njegov starejši brat Joe gladovno stavka, doma se krešejo mnenja o obliki političnega boja, v njem se prebuja prva ljubezen. V sanjah mu prigovarja komaj slišni glas barjanskega otroka, čigar skrivnostna smrt se postopoma razkriva. Arheološka raziskovanja kažejo, da naj bi bilo dekle žrtvovano v času železne dobe.

Barjanski otrok je večkrat nagrajeni roman prezgodaj preminule pisateljice. Prejel je tudi najuglednejšo nagrado, Carnegiejevo medaljo, kritiki pa so ga uvrstili v ožji izbor za irski roman deset­letja. Preveden je v osem jezikov.
[space ]
Izdajo knjige je podprla Javna agencija za knjigo Republike Slovenije in organizacija Ireland Cultural Exchange (ILE).
[space ]

Priporočila:

[border]

O avtorju:
Priporočila:

Zaradi prenove spletne strani vse vsebine še niso na voljo. Prosimo za razumevanje. Opusti