Jaz, Watson in Jacquelinina omara

25.99

9 na zalogi

Opis

Napisala: Gemma Lienas
Ilustrirala: Marisa Morea
Prevedla: Veronika Rot
Založba: Zala, 2020
Trda vezava, 120 str. (barvne ilustracije)

ISBN: 978-961-6994-67-5

 

Isoldina družina je videla že boljše čase. Očka je imel službo in mamici ni bilo treba čistiti stanovanj.

Zdaj pa živijo v majhnem stanovanju pri babici.

Toda Isoldi je v bližini morja všeč, predvsem pa rada obiskuje majhno knjigarno.

Nekega dne ji lastnik knjigarne podari knjigo.

V njej najde kuverto za neko gospo Carmeto, v kuverti pa fotografiji dveh deklic in mlade ženske.

Kdo so vsi ti skrivnostni ljudje?

Isolda se odloči, da bo stvari prišla do dna.

Postane detektivka, pridruži se ji deček Joan, ki tako postane njen pomočnik Watson.

Njuno raziskovanje postaja vse bolj razburljivo potovanje v preteklost.

 

Recenzije, priporočila:

Jaz, Watson in Jacquelinina omara, Maja Črepinšek, Moj malček, Novo na knjižnih policah): http://www.mojmalcek.si/uploads/file/235_sl_jaz_watson_in_jacquelinina_omara.pdf

Priporočilnica Bralne značke, priporoča mag. Tilka Jamnik: https://www.bralnaznacka.si/sl/priporocene-knjige/jaz-watson-in-jacquelinina-omara

O avtorici / avtorju:

GEMMA LIENAS se je rodila leta 1951 v Barceloni. Diplomirala je iz filozofije in primerjalne književnosti. Bila je profesorica za otroke z učnimi težavami, predavala je tudi na  fakulteti. Kot glavna urednica je delala pri različnih založbah v Barceloni in Madridu. Je aktivna borka za ženske pravice. Bila je tudi poslanka v katalonskem parlamentu.

V otroštvu je veliko brala in njene največje sanje so bile, da bi postala pisateljica. Tudi sama si je želela ustvarjati tako zanimive zgodbe, da bi se bralke in bralci ob branju lahko prepustili dogodivščinam njenih junakov. Njene sanje so se uresničile: ko je začela pisati, ni nikoli več nehala.

Piše za majhne in velike deklice in dečke, pa tudi za odrasle. Seveda še vedno tudi veliko bere.

Njene knjige berejo bralci v številnih jezikih, zanje pa je prejela tudi številne nagrade.

 

O ilustratorki / ilustratorju:

MARISA MOREA živi in ustvarja v Madridu, iz ilustracije pa je diplomirala na Šoli ustvarjanja v Barceloni. Nekaj let je delala kot kreativna direktorica pri različnih oglaševalskih agencijah, od leta 2013 pa se posveča zgolj ilustriranju.

In kdo ve, mogoče je s posebnim veseljem ilustrirala roman, v katerem razkrivata davne skrivnosti pogumna prijatelja, Isolda in Joan. Tudi sama je imela v otroštvu zelo dobrega prijatelja. Ime mu je bilo Chema. Vedno sta tičala skupaj. To je bilo najiskrenejše prijateljstvo v njenem življenju. Skupaj sta bila nepremagljiva in neukrotljiva.

Ko je bila najstnica, so se z družino preselili v drug okoliš v Madridu in s Chemo sta izgubila stike. Takrat niso imeli mobijev, Facebooka ali WhatsAppa! Pred kratkim pa sta le znova vzpostavila stik: spoznanje, da sta si še vedno blizu kot brat in sestra, jo je močno osrečilo!

 

Recenzija:

»Ne konča se slabo vse, kar se slabega zgodi. Vsakdo med nami lahko prispeva, da dogodke obrnemo na bolje.«

Jaz, Watson in Jacquelinina omara

Najprej sta Isoldina starša izgubila službo, nato jim je banka zasegla dom. Na srečo jih je babica sprejela v svoje majceno stanovanjce v drugem koncu mesta, sicer bi, kot mnoge družine, postali brezdomci. Da, na srečo… toda Isolda se v novem okolju ne počuti domače. Nikogar ne pozna razen knjigarnarja v soseščini, ki mu včasih pomaga, on pa ji v zameno podari kakšno knjigo. Nekega dne ji spet podari staro knjigo. Med njenimi stranmi Isolda najde kuverto s črnobelimi fotografijami dveh neznanih deklic. Ko si ogleduje svoj novi zaklad, vanjo po nesreči trešči neki deček – in tako se srečata dva osamljena otroka, med katerima se razvije v pravo prijateljstvo. Odločita se, da bosta kot detektiva odkrila, kdo sta deklici na fotografijah. Pot ju vodi skozi četrt, v kateri živita, med ljudi, ki sestavljajo skupnost. Uspe jima najti takšne, ki tu živijo dovolj dolgo, da pomnijo povojne čase, ko se je marsikdo bal za življenje; ko so se mnoge družine morale skrivati pred policijskim nasiljem Frankovega režima in celo zapustiti domovino, da so se rešile. Raziskovanje ju pripelje v hišo mladih skvoterjev, nato pa še do ostarele gospe. Ona je ena od deklic s fotografije in ona je tista, ki jima razkrije skrivnost neznane junakinje soseske, pogumne Jacqueline. V najtežjih časih je tvegala življenje, ko je skrivala ljudi in jim pomagala pobegniti čez mejo. Vzporedno z veliko zgodbo se v knjigi odvija intimnejša, a nič manj pomembna zgodba – Isolda pomaga svojemu novemu prijatelju, da se reši nadlegovanja sošolcev, ki so zlobni samo zato, ker deček debelušen! Napeta, srčna in spodbudna zgodba je prepletena s pomembnimi sporočili o polpreteklosti in sedanjosti, o pogumu in o tistem, kar resnično šteje. Priporočam! Gemma Lienas, ilustracije Marisa Morea. Predstavitev: Maja Črepinšek

http://www.mojmalcek.si/uploads/file/235_sl_jaz_watson_in_jacquelinina_omara.pdf