Akcija!

Morski konjički so razprodani

21.95 17.75

Kategoriji: ,

Opis

Besedilo: Constanze Spengler
Ilustracije: Katja Gehrmann
Založba: Zala, 2020
Trda vezava, 48 strani

ISBN – 978-961-6994-76-7

Nacetov oče dela doma, prav zdaj je čez in čez zaposlen. Res je obljubil Nacetu, da se bosta šla kopat. Ampak najprej mora dokončati delo. In to v miru. Nacetu se zdi, da oče ne bo nikoli končal. Kaj naj medtem počne? Če bi imel hišnega ljubljenčka …Tako se začne vrtoglava, zabavna zgodba. Nace najprej kupi nekakšnega mišaka, potem kužka … nazadnje že slona. Zaposleni in raztreseni oče še opazi ne, kdaj se je stanovanje spremenilo v pravcati živalski vrt, dokler …

Vesela zgodba, tudi malo resnična, ki kar kliče po nenehnem branju in odkrivanju novih in novih reči, ki jih slikanica ne razkriva vedno z besedo, zato pa z izjemnimi ilustracijami.

 

O avtorici / avtorju:

Constanze Spengler, (1971, Lehrte), je študirala ilustracije in komunikacijsko oblikovanje na Visoki šoli za oblikovanje v Hamburgu.

Odkar je leta 1999 diplomirala, dela kot svobodna grafičarka in ilustratorka, občasno piše in svoja besedila tudi ilustrira. Za slikanico (Dobrodošli v rogačevem Žar-baru) je prejela podporo ustanove Stiftung Kulturweg.

Je avtorica besedila Morski konjički so razprodani.

O avtorici / avtorju:

Katja Gehrmann (1968, Hamburg), ilustratorka slikanice Morski konjički so razprodani je študirala ilustracije v Mehiki in Španiji ter na Visoki šoli za oblikovanje v Hamburgu.

Dela za otroške revije in številne založbe.

Njena dela so bila na ilustratorskem bienalu v Bratislavi (BIB) nagrajena z nagrado »zlato jabolko«. Hkrati je tudi prejemnica štipendije muzeja slikanic v Troisdorfu.

Za lastno pripoved z naslovom Stadtbär (Mestni medved) je leta 2019 prejela nagrado za najboljšo slikanico dežele Severno Porenje-Vestfalija.

 

Recenzija:

»Če bi imel hišnega ljubljenčka, očka previdno vpraša, bi se potem čisto tiho igral z njim in me ne bi motil, dokler ne končam dela?…«

Morski konjički so razprodani

Nace čaka, kdaj bo očka konča delo, ker mu je obljubil, da se gresta potem kopat. Že si je pripravil obroč za plavanje, očka pa kar dela in dela. Ničesar ne opazi, sploh ne dvigne pogleda od računalniškega ekrana,in komaj odgovarja na sinkova vprašanja, tako je zatopljen v delo.

Toda ko ga Nace vpraša, ali bi lahko dobil domačo žival, se za trenutek zamisli. Ve, koliko časa si sinček že želi kužka ali muco. In če bi Nace imel ljubljenčka, bi se z njim lahko čisto tiho igral, on pa bi medtem v miru delal … Pa mu preda denarnico in dovoli, da gre sam v trgovino za male živali.

Očka kopiči dneve nepretrganega dela, Nace kopiči domače živali, slikanica pa smešne zaplete. Peripetije s podgančkom in kužkom še temeljijo v možnem realnem dogajanju, nato pa se slikanica izstreli v vesolje domišljije, v katerem pingvin uči podgančka plavanja in hoče gledati oddaje o živalih, na morju se razdivja vihar, ki zajame Nacetovo ladjo, papiga pa čez vse hrešči povelja: »Vsi na krov! S polno hitrostjo naprej!« in »Zapri gofljo, ti peščeni črv!«

Kaj pa očka? Kadar dela, ničesar ne opazi. Le tu in tam prosi, naj bo igra tišja. Ko pa nekega jutra končno pove, da je zaključil z delom, in da se gresta z Nacetom danes kopat, se kopanja ne razveselile Nace, ampak tudi podganček, kužek, pingvin,tjulnj, papiga in slon! Še dobro, da ima očka tako rad živali …

Duhovita slikanica Katje Gehrmann in Constanze Spengler je sočna domišljijska mešanica, ki bo všeč vsem ljubiteljem živali in vsem, ki uživajo v otroški igri. Toplo priporočam!

Predstavitev: Maja Črepinšek

(Moj malček, oktober 2020)