Naravnost za nosom!

22.00

Opis

Avtorica: Ruth Tormo
Ilustracije: Gibet Ramon
Prevedla: Veronika Rot

Nagrada Guillem Cifre de Colonya 2018

Založba Zala, 2020
Trda vezava, 156 str.

ISBN – 978-961-6994-74-3

 

Sredi šolskega leta v Milin razred vstopi nov sošolec Liam.

Liam je zelo poseben fant – in to ne samo zaradi svojega velikega nosu. Ne, Liam počne stvari, v katerih uživa, ima smisel za humor in nenavadnega ljubljenčka, vietnamskega pujska. Zato se vrstnikom zdi čudak in mnogi se mu odkrito posmehujejo.

Mila pa z Liamom odkriva nov svet, iskren, zabaven in razburljiv. Z njim odkriva sebe in spoznava, da ni treba za vsako ceno ugajati drugim, da se je vredno postaviti zase, početi stvari, ki jih imaš rad, in biti z ljudmi, ki ti res nekaj pomenijo.

To je zgodba o najstnikih, ki iščejo svojo pot.

Zgodba, ki kliče: Pogumno!

Naravnost za nosom!

Roman Naravnost za nosom! je prvi objavljeni roman novinarke in pisateljice Ruth Tormo (1974), zanj je dobila nagrado Guillem Cifre de Colonya.

 

O avtorici / avtorju:

Ruth Tormo (1974) je po izobrazbi novinarka in roman Naravnost za nosom! je njen prvi objavljeni roman.. Piše kratke zgodbe in črtice, zanje je prejela kar nekaj nagrad, za roman Naravnost za nosom! pa nagrado Guillem Cifre de Colonya, ki se podeljuje že od leta 1981.

 

Recenzija:

Naravnost za nosom!

Mila je prijateljica z Viktorijo že iz vrtca. Toda zadnje čase, odkar sta postali najstnici, se je Viktorija prelevila v Vicky in zdi se, kot da bi kar naprej pozirala, prezirljivo dvigovala obrvi nad vsakomur, z Milo pa prijateljevala le površno in še to le, kadar ji to prinese kakšno korist.

Toda Mila se ji ne zmore upreti, ji povedati, kaj vse ji ni všeč, se postaviti zase. Potem bi ostala sama in biti prijateljica najbolj popularne punce na šoli ima veliko prednosti. Na primer, da si nedotakljiv. In da lahko med odmori sediš na vrhu stopnišča, kamor smejo le izbrani, ki smejo soditi vsakogar.

Kako slabo se počuti, ker se mora pretvarjati, da ji je družba puhlih »izbrancev« všeč, se Mila zave šele, ko v razred pride Liam. Novi sošolec, ki se po slučaju priseli ravno v Milino stolpnico, ima za ljubljenko vietnamsko pujsko, za starša pa odbita okoljska znanstvenika. In ogromen nos, nezgrešljivo kumaro, zaradi katere bi se moral sramovati vsakdo, ki s spako spregovori prijazno besedo, kot meni Vicky. Pa tudi marsikateri drug sošolec.

Toda Mila kmalu ugotovi, da je novi fant zabaven, bister, pogumen, prijazen in samosvoj. Predvsem pa da je izjemen, ker si upa biti, kar je in ker zna biti pravi prijatelj.

Prelepa zgodba o odraščanju, o iskanju samega sebe, o zaupanju, se meša z napeto nočno dogodivščino, ki meji na fantastično pravljico za najstnike. Ali pa morda na zen zgodbo? Posuta je s poprhom prve ljubezni, odišavljena z upanjem in začinjena z iskrenostjo. Knjiga Ruth Tormo  /prevajalka Veronika Rot/ je zasluženo dobila nagrado Guillem Cifre de Colonya 2018. Zelo toplo priporočam!

Predstavitev: Maja Črepinšek