Špagica, ptiček in jaz

23.95

Težko je skleniti prijateljstvo, težko ga je ohraniti. Mogoče pa ni nemogoče.

Znak ZLATA HRUŠKA

24 na zalogi

Opis

Avtorica besedila: Ellen Karlsson
Ilustratorka: Eva Lindström
Prevedla: Danni Stražar

Obseg: 118 strani
ISBN: 978-961-6994-50-7

Črno-bele ilustracije

Znak ZLATA HRUŠKA

 

O knjigi

Poletne počitnice Selma preživlja pri babici in dedku na deželi.
Bosa teka naokrog, igra se, ob večerih pa ji babica pripoveduje grozljive zgodbe.
Da bi le imela še prijateljico!
Ampak Selmi namesto najboljše prijateljice v srčku sedi ptiček in jo kar naprej spominja, da je nerodna, da ne zna tega, ne zmore onega … dokler nekega dne Selma ne sreča pogumne in radovedne Špagice.

Težko je skleniti prijateljstvo, težko ga je ohraniti.
Mogoče pa ni nemogoče.

 

O avtorici / avtorju:

Ellen Karlsson (1986) se od nekdaj vrti med knjigami. Kot knjigarka, založnica, pisateljica. Za svoj prvi objavljeni roman Špagica, pticek in jaz je prejela najuglednejšo švedsko nagrado August.

 

O ilustratorki / ilustratorju:

Eva Lindström (1952) je švedska ustvarjalka, za nagrado August je bila izbrana kar 11-krat, prejela pa jo je prav za ilustracije zgodbe Špagica, ptiček in jaz. Izbrana je bila za nagrado Hans Christian Andersen, to leto je tudi v ožjem izboru za nagrado nagrad – za nagrado ALMA 2019.

 

Recenzija:

Recenzija Bukla

Nagrajeni prvenec švedske pisateljice Ellen Karlsson prinaša zgodbo male Selme, ki med poletnimi počitnicami ostane pri babici in dedku na obali, medtem ko se mamica in očka vrneta v mesto, saj morata delati. Selma jima maha z nasmehom na ustih, v svojem srčku pa ima ptička, ki jo nenehno kljuva. Vendar to ni vse, kar ptiček in Selma počneta skupaj – tudi pogovarjata se. Zbadajoči ptiček ni posebej prizanesljiv, saj ji govori, da je čudna, ker še vedno nima najboljše prijateljice ali prijatelja. Na srečo Selma v naslednjih dneh naleti na deklico, ki je podobno čudna – naokrog hodi z rumenim puloverjem in postrani poveznjeno čepico, še bolj nenavadno pa je njeno ime: Špagica. Pestro poletje, v katerem se vrstijo drobne in vmes tudi kakšna večja obmorska avantura, se za nenavadno trojico (ja, ptička je treba tudi všteti) lahko prične. In seveda, nekje ob strani sta vedno tudi dedek in babica …

Žiga Valetič, Bukla 147