Akcija!

Sploščeni zajec

20.99 8.25

Pes in podgana na cesti zagledata sploščenega zajca.
Kaj naj storita? Naj gresta samo mimo, kot da se ni nič zgodilo?

Opis

Avtor in ilustrator: Bárður Oskarsson
Prevod iz ferščine: Darko Čuden

Naslov izvirnika: Flata kaninin

Leto izdaje: 2016
trda vezava, 32 strani
ISBN 978-961-6994-12-5

 

Sploščeni zajec je zabavna slikanica o vprašanjih življenja in smrti
s sočutnim tonom – in presenetljivim obratom.

Je avtorjeva četrta in trenutno svetovno najbolj znana ferska slikanica. Slikana je v akvarelu in nas spomni, kako pomembna sta etika in odgovornost kljub nevarnim okoliščinam. V tem je presenetljivo podobna stoletja starim opominom Antigone in Iliade. Oskarssonu spretno uspe to resno tematiko predstaviti na izjemno lahkoten in duhovit način, ne da bi pri tem izgubila težo.

Slikanica je prejemnica nemške nagrade Luchs (2013) in slovenske nagrade Zlata hruška (2017).

 

Recenzije in ocene:

 

Dogodki:

 

 

 

 

 

O avtorici / avtorju:

Pisatelj in ilustrator Bárður Oskarsson (1972) je prvi avtor s Ferskih otokov, ki ga po zaslugi prevoda Darka Čudna lahko beremo v slovenščini. Zanj so značilne minimalistične slikanice s kompleksno zgodbo, v katerih so junaki vedno živali s človeškimi lastnostmi. Ljudje se v njih pojavljajo le kot namig, ko sprožijo dogodke z izrazitimi posledicami. Na tak način ustvarja dela, ki nagovarjajo vse generacije.

Umetnik je prejemnik nagrad White Raven Special Mention (2006, 2013) in West Nordic za otroško literaturo (2006), za Sploščenega zajca pa nagrade LUCH za otroško in mladinsko literaturo (2013) časnika Der Zeit ter nominacije za literarno odličje Nordic Councila (2014).

Sploščeni zajec je njegova četrta in trenutno svetovno najbolj znana ferska slikanica. Slikana je v akvarelu in nas spomni, kako pomembna sta etika in odgovornost kljub nevarnim okoliščinam. V tem je presenetljivo podobna stoletja starim opominom Antigone in Iliade. Oskarssonu spretno uspe to resno tematiko predstaviti na izjemno lahkoten in duhovit način, ne da bi pri tem izgubila težo.