Virginija Volk

21.99

Zgodba o dveh sestrah.
Ena je mračne volje, druga sončne.
Obe pa prekipevata od domišljije.

 

Opis

Besedilo: Kyo Maclear
Ilustracije: Isabelle Arsenault
Prevod: Tina Mahkota

Leto izdaje: 2016
32 strani
Starost: 5 let in več

Kaj vse lahko prežene volčjo potrtost?
Slastni priboljški, violinska glasba,
pokanje frisov (včasih), barvice in čopiči,
narisana lestev, pohajkovanje,
ljubezen, ljubezen, ljubezen
in ogromno domišljije.

Zgodba o dveh sestrah.
Ena je mračne volje, druga sončne.
Obe pa prekipevata od domišljije.

 

Nagrade in priznanja slikanice Virginija Volk:

Slikanica, ki ni posvečena le slavnima sestrama, pisateljici Virginii Woolf in slikarki Vanessi Bell, temveč vsem potrtim, prinaša barve in veselje in je požela že najuglednejša priznanja in nagrade:

2012 – Nagrada Kanadskega sveta za umetnost v kategoriji ilustracij za otroke (Governor General’s Literary Award, Children’s Illustration, Canada Council for the Arts, Winner)
2012 – Uvrstitev med najboljše knjige leta po izboru Kanadskega centra za mladinsko knjizevnost (Best Books for Kids & Teens, Starred Selection, Canadian Children’s Book Centre, Winner)
2012 – Nagrada kanadske sekcije IBBY-ja za najboljšo slikanico (Elizabeth Mrazik-Cleaver Picture Book Award, IBBY Canada, Winner)
2013 – Nagrada ameriškega IBBY-ja za izjemno tujo knjigo (Outstanding International Book, USBBY, Winner)
2013 – Bele vrane, mednarodna nagrada (White Raven Award, International Youth Library, Winner)
2014 – Častna lista IBBY-ja v Kanadi za ilustracije (IBBY Honour List Children’s Books for 2014, Illustration, IBBY Canada, Winner).

 

Uprizoritev

Zgodba je bila prikazana tudi na odru, tako mračni vihar v Virginiji kakor Vanesina barvna eksplozija, z domišljijsko močjo senčnega gledališča. Režiser Fabrizio Montecchi je ob tej priložnosti zapisal:

“Virginija Volk je ena najbolj globokih in ganljivih slikanic, kar sem jih prebral. Navdušilo me je pogumno pisanje o temah, o katerih se navadno z otroki ne pogovarjamo in ki jih kot odrasli težko sprejemamo. Čeprav Virginijina bolezen nima imena in je o Vanessini bolečini težko govoriti, pa nas to ne odvezuje, da o njiju ne bi govorili. Slikanica se me je močno dotaknila tudi zato, ker umetnosti in domišljiji razločno pripisuje zdravilno in tolažilno moč oziroma sposobnost, da vsaj omili pekočo bolečino čustvenih ran, ki jih vsakdo nosi v sebi. Gre za slavljenje domišljije, ki zna ustvariti »kraje« za iskanje odgovorov, ki jih je sicer tako težko najti.

Slikanica navdušuje tudi s sporočilom zgodbe, ki izpostavlja, kako pomembna sta dobro počutje in želja po življenju. Po zaslugi Vanesinega ljubečega prizadevanja pridemo iz zgodbe z velikim upanjem. In to je dobrodejno.”

Premiera je bila 20. aprila 2017 v LGL. Več

 

 

O avtorici / avtorju:

Kyo Maclear je kanadska pisateljica rojena v Angliji. Piše za otroke pa tudi romane in je priznana esejistka ter članica uglednih ustanov kot so: Writer’s Union of Canada, Canadian Society of Children’s Authors, Illustrators and Performers (CANSCAIP), Canadian Children’s Book Centre, IBBY-Canada in Association for the Study of Literature and Environment.

V sodelovanju s priznano ilustratorko Isabelle Arsenault sta ustvarili slikanico Virginija Volk o sestrski ljubezni, ki neutrudno domiselno premošča in premaguje tudi volčja razpoloženja.

‘Mračni vihar v Virginiji kakor Vanesina barvna eksplozija sta na odru prikazani z domišljijsko močjo senčnega gledališča’ v režiji Fabrizia Montecchija, ki je zapisal:

“Slikanica se me je močno dotaknila tudi zato, ker umetnosti in domišljiji razločno pripisuje zdravilno in tolažilno moč oziroma sposobnost, da vsaj omili pekočo bolečino čustvenih ran, ki jih vsakdo nosi v sebi. Gre za slavljenje domišljije, ki zna ustvariti »kraje« za iskanje odgovorov, ki jih je sicer tako težko najti.”
Premiera predstave je bila 20. aprila 2017 v LGL. Več

Obiščite spletno stran avtorice: kyomaclearkids.com.

 

O ilustratorki / ilustratorju:

Isabelle Arsenault je ena najodličnejših kanadskih ilustratork otroških knjig. Kadar je potrta, jo v dobro voljo spravita njena sinova pa tudi sestra Hélene, okusna hrana, sončni dnevi, lepe knjige in zgodbe Kyo Maclear, ki so zanjo vedno vir navdiha. Z družino živi v Montrealu v Kanadi.

Isabelle je prejemnica Governor General literary award (2005), leta 2011 pa je bila po izboru New York Timesa uvrščena med 10 najbolje ilustriranih knjig tistega leta. Naslednje leto so jo počastili z Governor General’s Award za ilustracije Virginije Volk, v katerih je pretežno uporabljala črnilo in svinčnik, na koncu pa je s tehniko kolaža in gvaša dodala še barve za čustveno plat zgodbe in s tem prikazala, kako lahko umetnost pripomore k drugačnemu pogledu na svet.

‘Mračni vihar v Virginiji kakor Vanesina barvna eksplozija sta na odru prikazani z domišljijsko močjo senčnega gledališča’ v režiji Fabrizia Montecchija, ki je zapisal:

“Slikanica se me je močno dotaknila tudi zato, ker umetnosti in domišljiji razločno pripisuje zdravilno in tolažilno moč oziroma sposobnost, da vsaj omili pekočo bolečino čustvenih ran, ki jih vsakdo nosi v sebi. Gre za slavljenje domišljije, ki zna ustvariti »kraje« za iskanje odgovorov, ki jih je sicer tako težko najti.”

Premiera predstave je bila 20. aprila 2017 v LGL. Več

www.isabellearsenault.com