Založba Zala je v trinajstih letih svojega delovanja izdala več kot 100 prevodnih in izvirnih del za otroke in mlade, pri tem pa k sodelovanju pritegnila priznane tudi mednarodno uveljavljene prevajalce, avtorje in ilustratorje. Pretehtan založniški izbor založbe vključuje tudi prevode številnih nagrajenih knjig in izdaje iz manj zastopanih književnosti (npr. ferske književnosti). Z zbirko Mušnica, ki je namenjena izdaji izvirnih slovenskih slikanic, slovensko ustvarjalnost uspešno promovira tudi v tujini.

Številne izdaje založbe Zala so prejemnice znaka Zlata hruška, skoraj vse so uvrščene na različne priporočilne sezname in v Priporočilnico Bralne značke. O premišljeno aktualnem izboru priča tudi dejstvo, da je kar nekaj Zalinih izdaj doživelo odrsko priredbo v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana ali Mini teatra.

Ob rednem založniškem delu je založba Zala dejavna tudi na področju promocije književnosti in branja. Prizadevno sodeluje z mladimi bralkami in bralci, njihovimi mentoricami in mentorji ter je dejavna na publicistično-didaktičnem področju. Organizirala je vrsto obiskov uglednih tujih avtorjev v Sloveniji in nastopov domačih prevajalk in prevajalcev ter ilustratork in ilustratorjev.

Za več kot desetletno delo na področju izdajanja in promocije kvalitetne otroške in mladinske književnosti ter spodbujanja branja Založbi Zala podeljujemo priznanje Slovenske sekcije Ibby 2023.

VEČ:

https://ibby.si/nagrada_in_priznanja_slo_ibby-2023

https://ibby.si/zalozba-zala

https://www.rtvslo.si/…/za-promocijo-mladinske…/687245