Roddyja Doyla smo povabili na obisk v Slovenijo. Prijazno se je odzval, tako bo naš gost med 21. in 24.11., z njim bomo lahko poklepetali na Pisateljskem odru na Slovenskem knjižnem sejmu, v prostorih Lutkovnega gledališča Ljubljana, v Sokolskem domu v Škofji Loki in po ogledu filma, po njegovem romanu, The Snapper, v Kinoteki v Ljubljani.

Več o avtorju:

Roddy Doyle (1958) je rojen v Dublinu, kjer živi in ustvarja še danes.
Sprva je sebe in družino preživljal kot učitelj, ob večerih pa pisal. Tako je nastal prvi roman, The Commitments (1987), ki je takoj vzbudil zanimanje med bralci, že leta 1991 je bil po romanu posnet film z režiserjem Alanom Parkerjem.
Doyle je kmalu napisal drugi roman The Snapper (1990). Po njem je režiser Stephen Frears posnel film (1993). Sledil je tretji roman The Van (1991), ki se je 1992 že znašel v ožjem izboru za Bookerjevo nagrado. Režiser Stephen Frears je tudi po tem romanu posnel film (1996), ki se je znašel tudi v programu filmskega festivala v Cannesu.
Romani The Commitmens, The Snapper in The Van predstavljajo pravo kultno trilogijo The Barrytown Trilogy, leta 2013 je avtor po romanu The Commitmens spisal dramski tekst in zgodbo postavil na oder.
Za roman Paddy Clarke, ha ha ha (1993), ki je izšel pri nas v prevodu Tine Mahkota, je kot prvi irski pisatelj še istega leta prejel nagrado Man Booker.
Trilogijo je 2013 zaokrožil z romanom The guts, posvetil ga je prijatelju, glasbeniku, o katerem govori že v prvem romanu. Tako mnogi The Barrytown Trilogy imenujeno kar Pentalogija Barrytown, vanjo umeščajo še romana Paddy Clarke, ha, ha, ha in The Guts.
Sledili so še številni romani, kratke zgodbe, filmski scenariji, dramski teksti, knjige za otroke in mladino. Z delom pa številne nagrade.
Med zadnjimi do sedaj objavljenimi deli je roman The Smile in po avtorjevem scenariju posnet film Rosie.
Pri nas ga poznamo še po romanu Ženska, ki se je zaletela vrata (1998) in mladinskem romanu Super! (2018), vsa njegova dela je prevedla Tina Mahkota. Tako prevajalka kot založba si prizadevamo, da v naš kulturni prostor zanesemo še kakšen naslov zanimivega irskega avtorja, Roddyja Doyla.
Roddy Doyle je ne le izjemen ustvarjalec in zanimiv sogovornik, ustanovil je tudi center Fighting words, in sicer po zgledu še nekaterih dežel in lastnih pedagoških, ustvarjalnih in življenjskih izkušenj. V centru pomaga otrokom, da zmorejo povedati, zapisati in objaviti svojo zgodbo. Povedati svojo zgodbo je svoboda, je korak na poti premagovanja ovir.
Avtor v svojih delih in vsem svojem delovanju razkriva svoj pronicljivi, družbeno kritični in angažirani odnos do sveta in slehernega posameznika, vedno neposredno, z izrednim posluhom za dialog, za živ jezik, vselej s tankočutnim humorjem in predvsem empatijo.
Seveda njegova dela izražajo irskega duha, kulturo, vendar z univerzalnimi temami (od mladostniških sanj do težav, recimo mladoletniške nosečnosti) do vsakdanjika delovnega človeka, nasilja v družini in depresije, ki se tako rada prikrade v vseh mogočih življenjskih stiskah, kot je izguba dela v romanu Super! do brezdomstva, ki je osrednja tema zadnjega filma Rosie).
Zato res ni čudno, da Roddy Doyle velja za enega najbolj priljubljenih, znanih in prevajanih sodobnih irskih piscev.
Na pobudo prevajalke Tine Mahkota je Založba Zala v sodelovanju veleposlaništva Irske povabila vsestranskega in angažiranega ustvarjalca v Slovenijo. Hvaležni smo obema, prevajalki in avtorju, ki je naše vabilo brez pomislekov sprejel.