SALA I VILA, CARLES: KORNELIJEVA IZMENJEVALNICA NEVERJETNIC

Ilustracije: Javier Andrada

Prevod: Veronika Rot

Založba Zala, 2019

V vasi se prišleka spoprijateljita z deklico Morjo in njenim slepim dedkom Luko. Vselita se v Ozko hišo, kjer odpreta nenavaden lokal: izmenjevalnico neverjetnic. Malce se muzam, ker sem knjigo prebrala in vem več, kakor vi. Vam pa vseeno nekaj namignem, izmenjevalnica neverjetnic naj bi vaščanom prinesla samo dobro. Srečo, razumevanje in ravnovesje. Pa bo res tako?

Zgodbo o Korneliju in njegovi izmenjevalnici neverjetnic je napisal Carles Sala I Vila, ilustriral pa Javier Andrada. Zgodba otrokom razkriva slabosti odraslih, odraslim pa nastavlja ogledalo. Neverjetna in čarobna knjiga, ki se zasidra globoko v srce.

Odlomek iz knjige: »»Poglejmo … Štiri kapljice esence spanca … ena, dve, tri in štiri; kapljico esence umirjenosti …; in še kapljico esence odločnosti …«.»Oprostite,« ga je prekinila gospa Nikolispati, »saj se ne norčujete iz mene, kajne? Zdi se nemogoče, da bi …« Gospod Kornelij je prekinil svoje početje in se z neznansko resnim pogledom (njegov pogled je bil vedno zelo resen) svojih neverjetno modrih oči, ki so bile videti, kot bi bilo v njih morje, kar je bilo v tem gorskem svetu res nenavadno, zagledal v gospo Nikolispati. Končno je le spregovoril: »Razumem, da se vam vse skupaj zdi nenavadno, morda celo nemogoče, vendar vam zagotavljam, da se nikoli ne bi igral s čim takim. Zaupajte mi, prosim.««

  • Tanja Mlakar Košir