Založba Zala vedno znova preseneti in obogati z res kakovostnimi in tudi dotikajočimi se otroškimi in mladinskimi knjigami za raznovrstne starostne skupine. Nase so sprva opozorili predvsem z odličnimi prevodnimi slikanicami, ki so bile od vsega začetka tenkočutno izbrane, odlično prevedene, nosile so pripovedovalski ritem, poleg tega pa so bile brezhibno oblikovane in natisnjene na skrbno izbran papir. Enako je tudi danes, vsak njihov prihod je veselje.

Tokrat nas prvič v slovenskem prostoru srečajo s švedskima avtorjema Thomasom in Anno-Claro Tidholm, dobitnikoma mnogih nagrad in priznanj, v letu 2023 je bila Anna Clara Tidholm tudi v izboru za spominsko nagrado Astrid Lindgren – ALMA.

Thomas Tidholm: Ledeno popotovanje. Zala, 2023 (ilustrirala Anna-Clara Tidholm; prevedla Danni Stražar)

Trojica prijateljev Jack, Max in Ida doživijo pustolovščino, ki jih od domačega potoka na ledeni plošči popelje v neizprosni in hkrati očarljivi polarni svet, ki je za njih skorajda usoden. Pogumno in preživetveno se spopadejo z mrazom in lakoto, čudežno najdejo razpadajočo hiško, ki pa jim nudi rešitev in najnujnejše potrebščine. Obdani so s pingvini, ledom in mrazom, doživijo nepozabne lepote in naravo, prebujajo spomine in zgodbe in se zavedajo moči in topline prijateljstva. Hiša je tudi njihova druga rešitev, saj iz nje izdelajo čolnič in jadro ter se z njim polni upanja in poguma podajo proti domu. Ne takoj, ampak na koncu jih ta vrne v varno domače okolje k staremu pomolu. Je bil resnični ali domišljijski potep, koliko časa je trajal, so se otroci z njega vrnili modrejši, izkušenejši in bogatejši? Ob lepoti in vznemirljivosti prigode ter ob literarno močnem kratkem besedilu so prejšnja vprašanja popolnoma nepomembna.

»/…/ Imeli smo tako veliko časa, ja, skoraj se nam je zdelo, kot da čas ne obstaja več. Ko se ti zgodi nekaj takšnega in ne veš, kako dolgo bo trajalo, je najpomembnejše, da se znaš dolgočasiti. To je namreč velika umetnost, da nekako samo čakaš, ne da bi kaj čakal. Tako, kot to znajo živali. /…/« (str. 43)

Avtorja sta knjigo posvetila polarnima raziskovalcema različnih obdobij, Fridtjofu Nansenu in Ernestu Schackletonu; ni nepomembno, da se je tudi prvi od njiju na pot podal z ladjo in da je k svojemu raziskovalnemu delu neustavljivo zaplul skozi led.

 

 

Logar Maja, bibliotekarska specialistka

Mariborska knjižnica