6. Otroški knjižni festival na vrtu Vodnikove domačije Šiška potekal v soboto 13.6.2020 od 10.00 do 19.00.

Enodnevni Otroški knjižni festival vsako leto predstavlja dan knjig za otroke. Založniki po ugodnih cenah ponujajo knjige za dolge poletne dni, na vrtu domačije pa kar poka od knjižnega dogajanja. Vsi dogodki so brezplačni!

Program Otroškega knjižnega festivala

10.00–19.00 Otroški knjižni sejem
Založniki se predstavljajo s svežim in izbranim naborom super knjig za otroke, male in velike. Poletje v družbi dobrih knjig je še lepše.

10.00–19.00 Razstava: Pika Nogavička po svetu
Na ogled bo del zbirke knjižnih izdaj Pike Nogavičke s celega sveta. Že vrsto let jih zbira ljubitelj zgodbe o najbolj zabavni deklici iz vile Čira Čara Andrej Šter, sicer vodja konzularnega oddelka na MZZ.

10.00 Varuška za medvedke (3+, 20 min)
Medved išče varuško za svoje medvedke. Volk, vrana, lisica in zajček bi z veseljem pazili nanje. Pa bodo znali? Kdo zna zapeti pravo uspavanko za medvedke? Preprosta živalska ljudska pravljica, pospremljena z nežnimi uspavankami, je primerna tudi za najmlajše, ki šele vstopajo v svet zgodb.
Priredba, besedila uspavank in pripoved: Špela Frlic, avtorica glasbe, vokal in harfa: Zvezdana Novaković.

10.30 Delavnica izdelovanja živali iz papirja (3+, 35 min)
Ilustratorka Marija Prelog iz papirja izdeluje medvedke iz pravljice Varuška za medvedke. Pa tudi lisico, volka in zajčka. Prijave niso potrebne.

10.30 Vodstvo po razstavi Pika Nogavička po svetu (7+, 30 min)
Po razstavi knjižnih izdaj Pike Nogavičke s celega sveta bo vodil Andrej Šter. Pripovedoval bo o tem, kdaj in zakaj je začel zbirati Pike Nogavičke in kako so se knjige znašle v njegovi bogati zbirki.

11.00 Meh Pižaminih pravljic (4+, 30 min)
Boštjan Gorenc – Pižama, komik, prevajalec in pisatelj, ima namazan jezik. In to z vsemi žavbami! Zato se ob njegovem pripovedovanju cela dvorana glasno krohoče ali pa se prestrašeno stiska in kuka čez naslone sedežev. Nekoč se je neki očka med predstavo celo polulal od strahu!
Za vas pripravlja izbor avtorskih pravljic, ki jih bo napletal s pomočjo glasbenika Srečka Meha, mojstra violinskih strun in še marsičesa. S Pozabljivo kapico bomo babici nosili dobrote v gozd, vitez Vane se bo spoprijel s troglavim zmajem, mimo pa se bo prismukal še kak dobrodušen falot.

12.00 Ugankarska tekma (5+, 35 min)
Na zabavnem tekmovanju v reševanju ugank za vso družino se bo ekipa otrok pomerila proti ekipi odraslih. Predznanje ni potrebno, prijave tudi ne. Uganke bo zastavljal in prišepetaval odgovore Boštjan Napotnik – Napo.

15.30 Ljubo doma (4+, 25 min)
Ljubo doma je zbirka kratkih zgodb, ki jo je napisala pisateljica Maša Ogrizek. Sedemletna Pika in njen bratec Kraljevič se morata zaradi mamine nove službe s sončne Primorske preseliti v sivo Ljubljano. K sreči spoznata simpatično Sovico, s pomočjo katere udomačita mesto, novo stanovanje pa spremenita v dom.
Besedilo: Maša Ogrizek, ilustracije: Tanja Komadina, interpretacija: Miha Arh, animacija ilustracij in video: Miha Arh, Larisa Kazić.

17.00 Pisateljica na obisku: Majda Koren
Obiskala nas bo priljubljena otroška in mladinska pisateljica, ki s svojimi deli razveseljuje otroke in odrasle že več kot 30 let. Majda Koren si je izmislila priljubljeno Mici, pa Župco, Evo in Lojzo iz vesolja. Predstavila pa bo tudi čisto svež strip Kapo in Bundo, ki sta ga ustvarila skupaj z ilustratorjem Damijanom Stepančičem.

18.00 Koncert za vso družino: Dovč in Gombač
Harmonikar, skladatelj in fizik Janez Dovč ter multiinštrumentalist in skladatelj Boštjan Gombač nas bosta skozi glasbe sveta in igranje na zanimiva glasbila popeljala na zvočno popotovanje.