Najboljše so tiste otroške slikanice, ki prepričajo tako s sporočilom kot z likovno podobo. Črnemu psu ni ušlo ne eno ne drugo! To je nagrajena knjiga, ob kateri si oči napaseta odrasli in otrok, oba pa začara tudi zgodba o pogumu.

Otroci že zgodaj razvijejo strah do mnogih reči. Veliko strahov je le prehodnih, nekateri pa ostanejo za zmeraj. Ampak ali so otroci res tisti, ki čutijo več strahu kot odrasli?

 

Črni pes je slikanica, ki to tezo zavrne. V družini Korajža so kljub pogumnemu priimku prav vsi do kosti preplašeni, ko skozi okno prekrasne in zasnežene vile zagledajo čudno kosmato gmoto. Baje je ogromna, kaj ogromna, megalomanska je, to ni pes, to je vsaj dinozaver! In tako gre novica od ust do ust, vsakič je večja in prenapihnjena. Družinski člani zakrknejo.

 

Dejansko velikost dlakavega prišleka določi, ironično, le najmanjša in najmlajša Korajža. V rumenem plaščku se odpravi na potep s črnim psom, ki je na največji ilustraciji v knjigi zares čudovit (in to ocenjujem kot nekdo, ki se sicer zelo boji psov, zato si jih z estetskega vidika le redko ogledujem!). Poje mu in prigovarja. Če se je mala Korajža morda na začetku psa vsaj za delček trenutka bala, pa je zdaj ta zametek strahu izginil nekam med tobogani in pod most, kjer se deklica navihano igra s črnuhom.

 

 

To je zgodba, ki o strahu pove tisto vsem znano: strah je velik, noter pa ga nič ni. Ali širše: stvari se največkrat bojimo manj ali sploh ne, ko se jih dotaknemo sami, ko se jim približamo, ko jih spoznamo. Nevednost potencira strah. Izkušnje širijo meje poguma. Včasih niti vedno zmerna in uravnovešena mama in ata nista merilo za presojo tistega, česa se je ‘vredno’ bati …

 

Črnega psa zlahka ponudimo že 2- do 3-letnim bralcem, to pa je razvojno obdobje, v katerem naj bi otroke začeli mučiti prvi strahovi. Naj bodo veliki ali mali – ne podcenjujmo jih, pa tudi etiketirajmo jih ne kot nekaj hudo zaskrbljujočega. Ponudimo takšno knjigo in celotni družini bo dala več razumevanja in moči za preplašenost, ki se vseh kdaj poloti. Prijazen hov, hov!
http://gospodicnaknjiga.si/2016/12/crni-pes.html/