Davies, Benji: Dedkov otok.
Prev. Mateja Črv-Sužnik, Miha Sužnik. Ilustr. Benji Davies. Hlebce: Zala, 2015, 32 str.
| C | 1. stopnja | [ ODLIČNO ]
| dečki, dedki, igra, izguba, ladje, otoki, smrt, starci, vnuki
»Nekega dne Žiga obišče dedka. Najde ga na podstrešju, ki je polno predmetov s celega sveta. Nenadoma hiša postane ladja, Žiga in dedek pa se znajdeta na razburljivi pustolovščini.« /…/

Več in tudi nekaj utrinkov iz slikanice si lahko ogledamo na domači strani založbe:

Knjigarna

Dodajam samo še, da je ilustracija čudovita!

Spodbude za branje:

– Z otroki v predšolskem obdobju prelistavam slikanico, ogledujemo si ilustracije, ugibamo, kaj upodabljajo. Prisluhnem otrokom, kaj pripovedujejo. Kako občutijo, da dedek ostane na rajskem otoku? Kako bodo to poimenovali?

– Preberem jim besedilo. Nič ne razlagam, če nobeden od otrok ne pripomni, da tudi njegovega dedka (ali babice) ni več.

– Z otroki v 1. triletju OŠ si prav tako najprej ogledujemo ilustracije in pripovedujemo, kaj upodabljajo. Najbrž bodo otroci povedali, da dedek ob predmetih z vseh koncev sveta obuja spomine in se skupaj z vnukom prepušča domišljijski igri, v kateri plujeta na rajski otok.

– Potem preberemo tudi besedilo. Bodo otroci ugotovili, da gre za simbolično pripoved o smrti, »odhodu brez povratka«? Tudi njim ne pojasnjujem, če ni nobenega vprašanja. Naj ostanejo »z dedkom na rajskem otoku«; saj morda pa je dedek res tam, zakaj sicer bi ptica Žigu zjutraj prinesla na okno njegove sobe fotografijo dedka s prebivalcem rajskega otoka?!

Spodbude za nadaljnje branje: Opozoriti želim še na eno slikanico, prevedeno v slovenščino, ki jo je ilustriral Benji Davies: Sarah, Linda: Na Hitrem hribu. Prev. Mateja Črv Sužnik, Miha Sužnik.

mag. Tilka Jamnik

VEČ: https://www.bralnaznacka.si/sl/priporocene-knjige/dedkov-otok