Doyle, Roddy: Divjina

Leto izida: 2021 Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta – Ciljna skupina: mladi

V knjigi Divjina je v ospredju družina, ki živi na Irskem, v Dublinu. Sestavljena je iz bratov Johnnyja, dvanajstletnika, in Toma, desetletnika. Tu je še njuna osemnajstletna polsestra Gráinne, ki si obeta, da bo končno spoznala svojo mamo. Brata se s svojo mamo v času obljubljenega srečanja odpravita na Finsko, natančneje Laponsko, kjer jih čaka pustolovščina v divjini.

Gráinne pričakuje drugačno potovanje, končno spoznati mamo po toliko časa in mogoče izvedeti zakaj je odšla in jo zapustila. Bori se sama s seboj in s svojo jezo. Srečanje pa ne poteka tako, kot si je to že neštetokrat v domišljiji predstavljala.

Na Finskem Johnny in Tom spoznavata pravo divjino. Pričakujejo ju naporni dnevi voženj s pasjimi vpregami. Spoznata čudovite pse haskije, za katere pomagata skrbeti. Kljub naporom in hudemu mrazu se imata odlično. Ko pa nekega dne po končani ekskurziji opazita, da njuna mama ni prispela do končnega cilja, koče v kateri naj bi prespali, se fanta sama podata v iskalno akcijo. Sledi napeto, pustolovsko branje, kako se brata v neznani divjini na pasjih vpregah lotita podviga. V času kratkih počitnic v divjini tudi sama ugotovita, da sta se spremenila in da odraščata.

 

Ana Dolinšek (Mariborska knjižnica)