Noč knjige: “Stalaktiti zvena ljubezni na tipalkah metuljev”

 

Kje: Kavarna Kino

Kdaj: 21. 4. 2017, 18:0020:00

Organizator: 

Knjižnica A. T. Linharta Radovljica

[space]

Društvo slovenskih književnih prevajalcev, Založba Zala iz Hlebc, Kavarna Kino in Knjižnica A. T. Linharta Radovljica v okviru projekta Noč knjige organizirajo večer s prevajalko Alenko Bole Vrabec. Pogovor o izkušnjah prevajanja, ustvarjalnih prijemih ter o vragolijah in spretnostih, ki jih mora biti prevajalec vešč, bo v Kavarni Kino povezoval Iztok Ilc.

s spletne strani Moja občina

[space]

[space]

O Noči knjige

Noč knjige 2017

Šele ponoči izveš
koliko zvezd
je vrh neba.
Koliko bratov čutiš
sredi srca.
Koliko bratov sveta.
Koliko bratov sveta.
Šele sredi noči
izveš koliko oči
se zapira v sen
da nisi sam
zapuščen
šele opolnoči
ko iz zore zlate
zvezde bleščijo na nas.
Vsaka ima miren
zelenosrebrn obraz.

– Srečko Kosovel

 

Noč knjige bo zasijala tudi v letu 2017!

Odkar je Unesco 23. april proglasil za svetovni dan knjige, ga slavimo po vsem svetu, zadnja leta tudi ponoči. S knjižnim ponočevanjem so začeli v Nemčiji, ZDA, Veliki Britaniji in na Irskem, izjemno prodorna Noč knjige sorodne srčne krvi od leta 2012 poteka na sosednjem Hrvaškem, leta 2014 pa je v sodelovanju s hrvaškimi kolegi prvič zaživela tudi v Sloveniji in Srbiji. Premierno slovensko Noč knjige je na svetovni dan knjige pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco soustvarilo 79 krajev – in ničkoliko knjižnih zanesenjakov – po Sloveniji in v zamejstvu.

Mednarodni dogodek, ki knjigo in branje postavlja na piedestal gradnikov zdrave družbe, nagovarja vse generacije bralcev. Na prav posebno noč, ko knjiga pokaže svojo moč, se na Slovenskem zvrsti plejada dogodkov, usmerjenih k dvigovanju zavesti o branju, opogumljanju duha in bistrenju pogleda.

Še posebej nas veseli, da slovenski deležniki na področju knjige znamo stopiti skupaj, da so prireditelji po vsej deželi tako širokosrčno posvojili in udejanjili idejo Noči knjige ter da je z vero v skupni cilj mogoče tudi (skoraj) nemogoče. Lani se je v projektu Noč knjige 2016 za knjigo združilo prek 300 organizatorjev, ki so pripravili blizu 350 dogodkov v 124 slovenskih krajih od Goričkega do Pirana in še malo onkraj, udeležilo pa se jih je več kot 100.000 ljudi.

Prepričani smo, da bo tudi Noč knjige 2017 povezala organizatorje in udeležence tega dogodka v viru ustvarjalnosti, radovednosti, koprnenju po lepem in praskanju po bolečem  v knjigi. To noč naj knjige in njihove bralce obsije zvezdna svetloba, kajti: “Šele ponoči izveš/ koliko zvezd/ je vrh neba./ Koliko bratov čutiš/ sredi srca.” (Srečko Kosovel)

Naj živi knjiga! Naj živimo bralci! 

s spletne strani 2017.nocknjige.si 

[space]