Zločin

24.95

Ni na zalogi

Kategorija:

Opis

Zločin je prirejen po Alešovčevi zgodbi Mati ga izda iz zbirke Iz sodnijskega življenja s podnaslovom Mikavne povesti iz življenja hudodelnikov – Po spominu starega pravnika.

Zgodba je pravcata kriminalka: bogata oderuhinja, ki si po mnenju marsikoga ne zasluži ne premoženja ne življenja; morilec in tat s sekiro; nikjer nobenih sledi, pa naj si še tako prizadevajo, da bi ga ulovili. Toda preiskovalni sodnik je odločen in vztrajen …

 

Jakob Alešovec (1842 – 1901), nekdaj priljubljeni slovenski pisatelj, dramatik, urednik, novinar, humorist in še kaj, se lahko pohvali kot pisec prvih slovenskih kriminalk, celo prve »slovenske« kavbojke, pisec satiričnega avtobiografskega romana, dram in še marsičesa. Dolga leta je urejal tudi prvi, celo ilustrirani, humoristični list Brencelj, pisal za druge časopise in počel še marsikaj zanimivega, kadar ni in celo kadar je pešačil po naši deželi.

Več o njegovem pestrem življenju – od revnega čevljarjevega sina do odličnjaka v šoli, od študenta, ki je obesil šolo na kol, do neutrudnega ustvarjalca in vagabunda – izvemo iz izjemno zanimive spremne besede Andreja Mraka.