Nagradna igra: Noč je zlati kivi

O navdihajoči knjižni noviteti Noč je zlati kivi, ki sta jo ustvarila Jef Aerts in Marit Tornqvist,  smo v Ventilatorju besed že pisali.

Privlačno branje, ki pritegne mladostnike in odrasle, primerno za prijeten pogovor v družini.

Nenavaden naslov Noč je zlati kivi kar vabi k branju in razmišljanju. Izvirno besedilo, ki ga je ustvaril Jef Aerts, obogatijo ilustracije Marit Tornqvist.

Pisatelj in ilustratorka nas povabita na razgibano, razburljivo, poetično zgodbo o življenju, ki je lahko naravnost pravi čudež.

Glavni literarni lik je deklica Ronke, ki naravnost obožuje tek. Tekla, tekla, tekla in tekla bi lahko ves dan. Najraje ob morju. Samotnih plažah. Pri tem bi jo nežno pobožali sončni žarki. Prisluhnila bi galebom. Razburkanim valovom. Mirnemu morju. Nežnemu vetru. Sploh pa svojim mislim.

Pred dvema letoma se je med tekom zaletela v punčko, ki se je brezskrbno igrala ob obali in iskala školjke. Ker je Ronke slepa, je ni mogla opaziti. Nesreča jo je hudo prizadela.

Nenehno se ji je prikazovala jokajoča malčica. Ljubeči starši so ji stali ob strani.

Ko se je Ronke udeležila astronomskega tabora, se ji je življenje zelo spremenilo. Spoznala je dečka z imenom Nouri, ki je bil njen spremljevalec. Opogumila sta se in drug drugemu zaupala svoje življenje; stiske, vprašanja, pomisleke…

Noure želi pomagati Ronke, da bi tekla brez strahu. Po nesreči, ko se je zaletela v deklico, je tekla le še v glavi.

Ronke pa tenkočutno prisluhne Nouriju, ker ima stisko zaradi nerazrešenih družinskih odnosov… Želi ga srečati dedek, na smrt bolan, čeprav ga ne pozna. Njegovi mami pa se zdi pomembno, da mu oba uresničita poslednjo željo.

Nouri izzove Ronke, da pobegneta.

Beg postane prava pustolovščina, ki se srečno zaključi. Oba literarna lika se otreseta svojih strahov. Srečno zaživita. Gresta vsak svojo pot.

 

NAGRADNO VPRAŠANJE:

PRI KATERI ZALOŽBI JE KNJIGA IZŠLA?

Eden izmed bralcev, ki bo do 27.03.2023 pravilno odgovoril na zgornje vprašanje v komentar članka, prejme knjigo Noč je zlati kivi, ki mu jo bo podarila založba, pri kateri je knjiga izšla.

Nagradna igra je zaključena. Žreb je določil, da nagrado prejme Maja Drolec.


Povezane knjige: