DIVJINA – MLADINSKI ROMAN Z DVEMA ZGODBAMA, POSTAVLJENIMA V DIVJE OKOLJE

Irski pisatelj Roddy Doyl, med drugim znan po mladinskem romanu Super!, v tokratnem romanu Divjina (založba Zala) vleče dve pripovedni niti, katerih protagonisti so mladostniki sredi divjine. Ena od teh divjin je po besedah prevajalke Tine Mahkota prava, zunanja divjina na Laponskem, druga pa se odvija na teritoriju zapletenih družinskih odnosov v domači kuhinji.

V prvi pripovedni liniji nastopata 10-letni Tom in 12-letni Johnny, ki se z mamo odpravita na pustolovske počitnice, na zimski safari s sanmi in haskiji. Pustolovščina se kmalu spremeni v iskanje mame sredi prostranih zasneženih finskih gozdov ter v divji boj za preživetje. Medtem pa se doma, v Dublinu, njuna 18-letna polsestra Grainne pripravlja, da končno sreča in spozna biološko mamo, so vsebino povzeli pri založbi.

Irski avtor Roddy Doyle (1958) je rojen v Dublinu, kjer živi in ustvarja še danes in kamor večkrat umesti tudi svoja dela. Ker zna s svojo neposrednostjo, posluhom za pogovorni jezik in humorjem uspešno prečiti jezikovne in kulturne meje, velja za enega najbolj prevajanih sodobnih irskih piscev. Piše romane, kratke zgodbe za odrasle, mladino in otroke, pa tudi drame in filmske scenarije. Za svoja dela je prejel vrsto nagrad, med njimi tudi Bookerja leta 1993 in nagrado Irska knjiga leta za otroke (2008). Slovenski bralci ga poznajo po romanih, ki ju je tako kot Super! prevedla Tina Mahkota: Paddy Clarke, ha ha ha in Ženska, ki se je zaletela v vrata.

https://misli.sta.si/2944961/na-hitro-prelistano-novosti-na-domacem-knjiznem-trgu

Narobe svet