Jan Paul Schutten: Je to vse?

Slovenski knjižni trg je obogatila slikanica z naslovom: Je to vse?, ki jo je ustvaril uveljavljeni nizozemski pisatelj Jan Paul Schutten. V slovenščino jo je prevedla Mateja Seliškar Kenda, za izid je poskrbela Založba Zala.

Obe s hčerko sva se ob branju imenitno zabavali.
Pisatelju je uspelo ustvariti duhovito besedilo, ki ga še dodatno obogatijo domiselne ilustracije (Kees de Boer).

Drage bralke, dragi bralci, ne boste verjeli, da ima Vili, glavni junak v slikanici, kar tri dedke. Vsi živijo v isti hiši. Vili ima tudi tri babice. Babicam so šli naporni in hvalisavi dedki tako na živce, da so se odselile, ampak ne daleč. Kar v hišo čez cesto. Ta teden bo deček preživel pri dedkih. Nima počitnic, zato bo moral v šolo, ki ni prav blizu. Dedkom se je porodila ideja, da Viliju sestavijo kolo. In to –  sami! Zelo lepo kolo, a malo krevljasto.

Vili je vesel, hkrati pa tudi precej začuden, če se bo lahko s takim kolesom peljal. Medtem se dedki »hvalijo«, kdo je imel težje otroštvo, mladost; kaj vse so pretrpeli, ampak vselej so se znašli in bili vedno najboljši.

Vsak dedek je zase prepričan, da je nekaj posebnega in vse prekaša.  Posebna so bila tudi vsa njihova kolesa, ki so jih vozili kot otroci in mladostniki. Svojega otroštva in mladosti se spominjajo kot pravo dogodivščino. Zdaj skušajo navdušiti še Vilija.

Ko dečka prepričajo, da se s kolesom, ki so ga izdelali posebej zanj, pripelje v šolo, se bralec ne more načuditi, kako poteka Vilijeva pot, polna nepredvidljivih situacij, prigod …

Najbolj pa je vznemirjena in začudena učiteljica, ko Vili prispe v šolo …

Drage bralke, dragi bralci, knjigo toplo priporočam v branje in raziskovanje …