Založbi Zala je zopet uspelo razveseliti slovenski knjižni trg s knjižno noviteto z zanimivim , razmišljujočim naslovom: Kraljica smeha, ki jo je ustvarila ena najuglednejših sodobnih švedskih pisateljic Jenny Jagerfeld. Za prevod v slovenski jezik je poskrbela Danni Stražar, prevajalka, glasbenica, učiteljica in ambasadorka švedske literature med slovenskimi bralci in slovenske literature na Švedskem. Za Založbo Zala je prevedla nekaj prav posebnih del najbolj cenjenih švedskih mladinskih pisateljic in pisateljev.  Tokrat pa enega najboljših romanov doma in v svetu priznane pisateljice sodobnega časa – Jenny Jagerfeld.

Romana se bodo razveseli mladostniki, prav tako odrasli, ki se znajo vživeti v svet mladih in se  skušajo  poglobiti v njihovo obdobje odraščanja.

Glavna literarna junakinja je mladoletna Sasha.  V najbolj občutljivem obdobju izgubi depresivno mamo, ki je večkrat ljudi okrog sebe spravljala v žalost in neutolažljiv jok. Še vedno se to dogaja, čeprav je odšla nekam drugam…

Sasha dobi idejo in naredi seznam, česar ne sme početi, da ne bo postala prav takšna kot njena mama. Prepričana je, če ji bo to uspelo, bo lažje prebolela izgubo ljubljene osebe.

Bo tako pogumna in vztrajna? Sedem stvari je uvrstila na seznam in prav zadnja ji je uspela: POSTANI KRALJICA SMEHA!

Še zadnja stvar, mami! Povedala ti bom, če preden pride Kalimero, ker je kot dojenček, ukrade vso pozornost. Postala sem stand up komičarka!

Lahko verjameš? V resnici je bila to vseeno edina dobra stvar, do katere me je pripeljal tisti seznam.

Naslednjič, ko bom prišla k tebi, ti bom predstavila nekaj svojih najboljših šal. Upam, da se ti bo zdelo, da imam smisel za humor! Ampak… če smo že pri tem. Danes je vseeno tvoj rojstni dan in jaz pravzaprav SEM kraljica smeha. Zato mogoče lahko že zdaj preizkusim nekaj šal. Kaj misliš o tem?

Zaploskaj torej SASHI REIN! Prihajam!

Obstajajo življenjski dogodki (teme za pogovor v družini), ki se jim številni  ljudje najraje izogibajo: psihične bolezni, samomor, pogoste stiske, obup… V središču pozornosti pa je samota. Človek težko rešuje sam vse težave.  Mora imeti ljudi, ki mu prisluhnejo. Se znajo pogovarjati. Prisluhniti tišini. Stiski.

To je prav posebna knjiga o žalosti in žalovanju. Kako živeti naprej?

 

Knjigo toplo priporočam v branje in razmišljanje; za pogovor v družini in med pravimi prijatelji!

Podajte se na to vznemirljivo, literarno potovanje, drage bralke, dragi bralci!

(Projekt Narobe svet)