Mala knjiga o ljubezni

Hlebce, Zala, 2022

Št. strani: 123

Prevod: Danni Stražar

Žanr: mladinski roman

Narodnost: švedska književnost

Očka, vrni se!

Mala knjiga o ljubezni je mladinski roman, ki vsebuje enajst zgodbic o življenju mladega Freda. Pogumen fant se spopada s svojo in materino žalostjo, ker je mora njegov ljubljeni oče v vojno. Fred se vsakodnevno pogovarja z očetom oziroma z njegovo obleko. Vse mu zaupa. V dobro voljo ga spravljajo šolske vragolije, prijatelj Oskar, simpatija Elsa in prodajanje novoletnih smrek premožnejšim gospem. Na božični večer si z mamo izmenjata darila, večerjata in upata, da se očka čim prej vrne k njima. Iskrena, žalostna in hkrati hudomušna knjiga.

Odlomek iz knjige

Mami in oči sta me krstila v Freda. Ime pomeni mir. V švedščini, seveda. vendar ni pomagalo. Vseeno je prišlo do vojne. In oči je moral odpotovati na varovanje meje nekje čisto na severu. Mami je spletla rokavice in nogavice, da ga ne bi zeblo, ker že celo večnost ni bilo tako mrzle zime….
Očija sem postavil na polico nad keramično peč, da bi mu bilo toplo. Hočem reči, njegovo fotografijo. Na glavi je imel grdo vojaško čepico in v ustih pipo. Videti je bil kot nekdo, ki se trudi, da bi bil videti vesel.

(str. 2)

Ključne besede: FANTJE, ŠOLE, MATI, OČETJE, LJUBEZEN, SVETOVNA VOJNA 1939-1945 – V LEPOSLOVJU, POGUM, ŽALOST

Prispeval/-a: Maja Car Marn, Mestna knjižnica Ljubljana
Objavljeno: 27.9.2022 14:03:53

https://www.dobreknjige.si/Knjiga.aspx?knjiga=11179