Mala vrla viteza

Bjørn F. Rørvik

Kaj naj naredita dva mala vrla viteza, če jo vsi drugi vitezi odklink-klonkajo na viteški turnir, ko pa ostaneta sama, v preoblačilnico butne kralj, češ da je treba takoj po princesko, ker jo je verjetno že spet hopsnil zmaj? Treba jo bo rešiti in do večera pripeljati nazaj! Nemudoma! Kralju ni mogoče odreči želje, čeprav bi vitez Roženkravt veliko raje v miru občudoval svoje nove škorenjce z leopardjim vzorcem in čeprav je vitez Netresk nesrečen, ker se v svoji opravi kar naprej zaletava, spotika in pada. Ko skozi gozd končno prideta do zmajevega brloga, se pred vhodom razlega glasna muzika, povsod so grafiti in smeti, pred vrati pa silak, ki trdi, da sta viteza premajhna, da bi smela v brlog. Ko le pride iz brloga, jo viteza skoraj ne spoznata. Našminkala se je zeleno in oblekla v novo oblekico. Ne, domov noče. Kar naj povesta očetu, da je en star težak …

Slikanica norveškega pisatelja Bjørna F. Rørvika spodbuja iskanje alternativnih rešitev, ki so dobre za vse vpletene. Marsikaj v življenju ni tako, kot si mislimo, zato je bolje opustiti predsodke.

Ena tistih knjig, ob katerih se bodo ob skupnem branju in ogledovanju ilustracij hahljali vsi člani družine. Tudi zaradi zabavnega in odličnega prevoda Darka Čudna.