Arnfinn Kolerud: Milijonček za prijaznost, Založba Zala

  1. avgusta, 2021

Založba Zala me vedno znova prepriča o pestrem in kvalitetnem izboru knjig. Prav tako mojo hčerko, veliko ljubiteljico knjig.  Tudi tokrat je Založba Zala obogatila slovenski knjižni trg s knjižno noviteto Arnfinn Kolerud: Milijonček za prijaznost. Za prevod v slovenski jezik je poskrbel Darko Čuden.  Knjige se bodo razveselili otroci, mladostniki, prav tako odrasli.

Čisto navaden večer je bil, ko sta Frank in mama zadela na lotu.

Vsak sedi na svojem koncu kavča. Na televiziji se fina gospa v fini obleki smehlja ves čas, najbrž zato, ker se zaveda, da je fina gospa v fini obleki.

Frank lista po reviji.

Čez čas zasliši, da mama globoko vdihne, kot bi se potapljala.

»Frank!«  zašepeta.

Frank dvigne pogled z revije. Mama gleda srečko. Spreleti jo kurja polt.

»Frank!« zašepeta še enkrat in si z dlanjo pokrije usta.

Na modrem televizijskem ekranu je zdaj najdaljša številka v zgodovini. Frank vsaj tako dolge še ni videl.

 

Franku in njegovi mami ( knjižna junaka – v humorno napisanem romanu)  se nekega dne, ki je povsem običajni vsakdanjik, nenadoma spremeni svet. Hm,  je to res? Zadeneta na loteriji. In to – kar štiriindvajset milijonov! Ne moreta verjeti. Ne znata s tem živeti. Vajena sta skromnega življenja. Ob novici, kdo sta srečna dobitnika, se jima svet postavi na glavo. Vsi okrog njiju se zanimajo, kdo sta, kaj počneta. Frankova mama si želi prijaznih ljudi, zato obljubi najprijaznejšemu v skupnosti nagrado – milijonov kron. Med otroki, mladostniki in odraslimi se prične pravo tekmovanje. Kdo bo bolj prijazen? Kulturen? Vljuden? Poseben?  Vsestranski?

Tekmovanje za denar. Je denar res sveta vladar, kot večkrat slišimo?

Ko se vse to dogaja, mama s sinom odpotuje na rajske počitnice; na morje, med božajoče sončne žarke. Spreneveda se. Obnaša se kot … da je vse po starem … Kako pa razmišlja njen sin? Nenadoma se mu odpre svet. Sklene prijateljstva, a z neslutenimi spoznanji. So bile kratke, nenavadne počitnice, namenjene odraščanju? Nenadoma se vse spremeni …

 

Prijetno potovanje, ki vabi k razmišljanju, drage bralke, dragi bralci …

Vladimira Rejc (Ventilator besed)

Arnfinn Kolerud: Milijonček za prijaznost, Založba Zala

Projekt Narobe svet