Modra krila, avtor Jef Aerts, prevajalka Mateja Seliškar Kenda

Ni dolgo trajalo, že je Trsek veselo skakljal za nama. Kadar je bila mami zdoma, je Jadran celo odprl balkonska vrata in sta s Trskom svečano korakala po stanovanju. Jadranu sem delil napotke, kako naj posnema odrasle žerjave. Vrat je imel že lepo vzravnan, trebuh je povlekel noter in nato po prstih stopicljal naokrog.

Toda Trsek še vedno ni znal leteti. Pravzaprav ni niti poskusil. Še kril ni hotel razpreti, kot bi bilo treba.

»Naučiti ga morava leteti,« se je odločil Jadran.

»Pa saj ne znava leteti,« sem dejal. »Kako naj bi nekoga nekaj naučil, če tega še sam ne znaš?«

»Če zares hočeš, zmoreš vse.«

To so mu seveda vbili v glavo v njegovi posebni šoli. V Obzorju so Jadrana kar naprej zasipali z dobronamernimi napotki in pohvalami. In fant je bil pravi mojster v ponavljanju sloganov in življenjskih modrosti drugih.

»Pretežka sva, da bi poletela,« sem rekel.

Jadran me je tako odločno pogledal, da sem naposled utihnil. »Krila potrebujeva!« je vzkliknil.

V mislih seveda ni imel običajnih, doma zlepljenih kril iz papirja ali kartona. Govoril je o orjaških krilih iz čisto pravih peres.

Jadran in Josh
Z brati je včasih težko, ampak tisti, ki jih imamo, jih ne bi zamenjali za nikogar drugega. Tisti, ki jih nimate, si morda predstavljate idealnega brata – in Jadran to gotovo ni. Čeprav je pet let starejši od Josha, se vsi obnašajo, kot da je Josh starejši, njemu mama zavpije, naj pazi na Orjaka, nanj se razjezi, ko Jadran zamoči, njemu zaupa, da bo ravnal pametno. Morda si mislite, da bi tudi Josh imel raje drugačnega brata, a kaj ko je Jadran navkljub vsemu ena sama dobrota. Če bi si morali pri enajstih letih kar naenkrat sobo deliti s starejšim bratom – ki ponoči opleta in smrči – dvomim, da bi večina vriskala od veselja. A Josh zna z bratom ubrano dihati, drug drugemu dajeta zavetje in ljubezen, zato si sobe ni tako težko deliti.

Trsek
Odkar sta se priselila mamin novi partner in njegova hčerka Yasmin, je stanovanje nekoliko tesnejše. Pa vendar se vsi prav kmalu navadijo, da po novem na balkonu stanuje žerjavji mladič Trsek. Precej nenavadna družina. Kaj pa bi vi storili, če bi v trsju našli pozabljenega in poškodovanega mladiča, ki bi žalostno tarnal? Morda bi ga pustili tam, morda poklicali veterinarja, a za Jadrana je bil edini možni scenarij njegov objem. In ker je Jadranova trma pregovorna, temperament pa zelo izrazit, se je o nekih stvareh nesmiselno pregovarjati. Tudi o tem, da človek ptiča ne more naučiti leteti. Če zares hočeš, zmoreš vse, je Jadranov odgovor.

Jadran, Josh in Trsek
Lahko tudi pobegneš mami, brata, ki si je zaradi tebe polomil noge, naložiš skupaj z invalidskim vozičkom na traktor, ki si ga prej ukradel v šoli, ter žerjava pelješ na jug. Ali ni bistvo življenja preživetje? Jadran ve, da Trsek zime na severu ne bo preživel in da mora na jug. In kdor ne zmore sam, mu je treba pomagati. Pomaga pa lahko samo tisti z velikim srcem. Saj se lahko vprašate, kje ima Josh pamet, da sodeluje pri takšnem podvigu – pa vprašajte sami sebe, ali se ne bi kdaj podali na dogodivščino v neznano, če bi to pomenilo, da ste lahko še nekaj časa s svojimi najdražjimi. Včasih je treba tvegati, včasih je treba početi stvari, ki bi se vsakomur drugemu zdele nore, zato da si lahko podarimo ljubezen.

Besedilo: Katja Stergar v sodelovanju z Bralno značko

Objavljeno v majski številki Pila 2020.