Naravnost za nosom!

Mila je prijateljica z Viktorijo že iz vrtca. Toda zadnje čase, odkar sta postali najstnici, se je Viktorija prelevila v Vicky in zdi se, kot da bi kar naprej pozirala, prezirljivo dvigovala obrvi nad vsakomur, z Milo pa prijateljevala le površno in še to le, kadar ji to prinese kakšno korist.

Toda Mila se ji ne zmore upreti, ji povedati, kaj vse ji ni všeč, se postaviti zase. Potem bi ostala sama in biti prijateljica najbolj popularne punce na šoli ima veliko prednosti. Na primer, da si nedotakljiv. In da lahko med odmori sediš na vrhu stopnišča, kamor smejo le izbrani, ki smejo soditi vsakogar.

Kako slabo se počuti, ker se mora pretvarjati, da ji je družba puhlih »izbrancev« všeč, se Mila zave šele, ko v razred pride Liam. Novi sošolec, ki se po slučaju priseli ravno v Milino stolpnico, ima za ljubljenko vietnamsko pujsko, za starša pa odbita okoljska znanstvenika. In ogromen nos, nezgrešljivo kumaro, zaradi katere bi se moral sramovati vsakdo, ki s spako spregovori prijazno besedo, kot meni Vicky. Pa tudi marsikateri drug sošolec.

Toda Mila kmalu ugotovi, da je novi fant zabaven, bister, pogumen, prijazen in samosvoj. Predvsem pa da je izjemen, ker si upa biti, kar je in ker zna biti pravi prijatelj.

Prelepa zgodba o odraščanju, o iskanju samega sebe, o zaupanju, se meša z napeto nočno dogodivščino, ki meji na fantastično pravljico za najstnike. Ali pa morda na zen zgodbo? Posuta je s poprhom prve ljubezni, odišavljena z upanjem in začinjena z iskrenostjo. Knjiga Ruth Tormo  /prevajalka Veronika Rot/ je zasluženo dobila nagrado Guillem Cifre de Colonya 2018. Zelo toplo priporočam!

Predstavitev: Maja Črepinšek