Nasilje boli

Novembrska Cici Vesela šola bo vzela pod drobnogled temo o nasilju med vrstniki – v vrtcu, šoli, doma, na igrišču …

Ob tem lahko z otrokom razmišljamo tudi o njegovem ravnanju, čustvih in se pogovarjamo o nasilju tudi v drugih pojavnih oblikah. V mislih imam predvsem tiste temačne in neprijetne zgodbe, ki se lahko otrokom dogajajo med štirimi stenami, v krogu družine (kaznovanje, zlorabe, telesno in čustveno zanemarjanje …), v vrtcu ali šoli (nasilje med vrstniki, učitelji in učenci), žal pa tudi v vojnih razmerah, zaradi katerih so številni otroci sodobnega sveta obsojeni na nasilje ali begunstvo in s tem prikrajšani za normalno otroštvo. Prav je, da s temi dejstvi seznanjamo tudi svoje otroke in jih vzgajamo za nenasilje, strpnost in mir in jim predstavimo vlogo človekovih in otrokovih pravic. Morda vam bodo pri tem v pomoč poučne knjige, ki jih boste na mladinskih oddelkih splošnih knjižnic našli na policah z oznako 37 – vzgoja in 3 – družboslovje. V leposlovju za otroke do 9. leta starosti še vedno prevladujejo svetlejše in optimistične zgodbe, v katerih se problemi vsakdanjega življenja uspešno rešujejo z razumevanjem, empatijo in humorjem. A kar nekaj je tudi zgodb, ki otrokom predstavijo problem nasilja ter jim svetujejo, kako naj se mu postavijo po robu in kako naj si poiščejo ustrezno pomoč.

/…/

Håkon Øvreås: Super Rjavko. Ilustr. Øyvind Torseter. Prev. Darko Čuden. Hlebce : Zala, 2016.

 

Živko in Zdravko sta si ogledovala ostanke svoje nekdanje koče. Deske so ležale razmetane vse vprek. Živko je pobral kljuko.

»To so naredili samo zato, da bi bili frajerji,« je ugotavljal Zdravko. »Prosil sem jih, naj tega ne počnejo, takrat pa so podivjali in me pregnali.«Večkrat nagrajeni norveški pisatelj je napisal otroški roman, v katerem igra pomembno vlogo prijateljstvo med dvema dečkoma Zdravkom in Živkom, ki imata probleme z večjimi in močnejšimi fanti. Ti uničijo njuno leseno hišico in ju na različne načine ustrahujejo in žalijo. Avtor se sprašuje, kako rešiti problem nasilja – na miroljuben način ali z nekaj zvijačnosti in zdrave pameti? Fantoma pri reševanju pomaga sošolka Tinka, življenjsko izkušeni ter pred kratkim umrli dedek (ta Zdravku svetuje iz onostranstva) ter nekaj veder rjave, črne in modre barve. Resne teme, začinjene z blagim humorjem, ki so lahko namenjene tudi branju v nadaljevanjih.

Ida Mlakar Črnič

Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo
Knjižnica Otona Župančiča, Ljubljana

s spletne strani  MK, Cici Vesela šola

[space]