Divjina
Sandra in Frank imata tri otroke: najstnico Gráinne, ki se je zadnje čase iz prijetnega dekleta spremenila v zoprno družinsko teroristko, jezno na vse in vsakogar, dvanajstletnega Johnnyja in desetletnega Toma. Vsak med njimi stoji na svojem mejniku otroštva, najstništva in prehoda v zrelost. Gráinne je fantoma pravzaprav polsestra in Sandra ni njena mati, kar ji jezna najstnica zadnje čase vse pogosteje zaluča v obraz. Res, ko je Sandra spoznala Franka, je živel sam z majhno hčerko. Gráinnina mati je nenadoma izginila v Ameriko. Nikoli več se ni oglasila možu ali hčerkici. Sedaj pa se nenadoma vrača nazaj na Irsko. In ko bo prišla – nihče ne ve, ali se vrača za vedno – hoče srečati Gráinne. Za Sandro in Franka, ki se trudita Gráinne zvabiti nazaj na svetlobo, v občutek pripadnosti in ljubljenosti, je prihod Gráinnine matere dogodek, ki še bolj strese odnose v družini. Kako šele zamaje temelje najstnici! Sandra in Frank se odločita, da bosta Gráinne in njeni materi dala ves čustveni prostor, ki ga potrebujeta, da poskusita zaceliti stare rane. Zato se Sandra s sinovoma odpravi na počitnice na Laponsko, na vznemirljivo potovanje s snežnimi sanmi čez zaledenela jezera, čez divjino, skozi snežne viharje, ki izgubijo ostrino le v temnih gozdovih.

Knjiga, ki seže v srce, plete dve niti.

Prva je Gráinnino srečanje z materjo, močna mešanica dolgo potlačenih čustev in razmisleka, kaj je tisto, kar v življenju iščemo, kar lahko najdemo in kar lahko izgubimo.

Druga zgodba je zgodba bratov, njuno spoznanje, da je življenje podobno potovanju skozi divjino, v kateri je čudovito lepo, a tudi smrtno nevarno.

Preživimo s pogumom, podporo drug drugemu, ljubeznijo in vztrajnostjo. Izjemna knjiga Roddy Doyle govori o vsakem izmed nas, o samospoznanju posameznika, o naših vlogah v družini in odgovornosti do soljudi. Toplo priporočam!

Predstavitev: Maja Črepinšek (Moj malček, april 2021)

 

Narobe svet