Brez črtne kode (avtorica Ruth Tormo)

PREVEDLA VERONIKA ROT
Leto izida: 2021
Ciljna skupina: mladi

V mladinskem romanu Brez črtne kode se prepletata dve zgodbi. V prvi je glavna junakinja Amina, deklica stara štirinajst let, ki živi z družino v Bangladešu. Deklica že od svojega dvanajstega leta šiva v šivalnici obleke, ki so namenjene v Evropo in Ameriko. Njena sestrica Shime, bo kmalu dopolnila deset let in ko se bo to zgodilo, bo morala tudi ona pomagati služiti denar s šivanjem, saj je mama zbolela, oče pa sam ne more preživljati šestčlanske družine.

Druga zgodba se dogaja v Kataloniji (Španiji), kjer petnajstletni Viktor sam preboleva smrt svojega najboljšega prijatelja in se tudi počuti odgovornega, da je do nesreče sploh prišlo. Skupaj sta tekmovala v dirki s skirojem, ko je Alexa povozilo. Ko ne obiskuje srednje šole, večino časa preživi sam doma, saj sta starša zaposlena v dveh službah, da zaslužita dovolj denarja. Ko mora s sošolci na tridnevni tabor, kjer izvajajo pohodniške dejavnosti in orientacijska tekmovanja, ga določijo v skupino s sošolko Claro, ki je kitajskih korenin in polna energije ter ga na tekmovanju neprestano priganja, Viktor pa pade in si strže nove hlače, ki mu jih je mama kupila znižane v prodajalni oblačil BeTop. V robu hlačnice zatipa nekakšno izboklino in ko obrne rob opazi vanj všit košček blaga, ki ne sodi tja. Na koščku blaga pa je klic na pomoč. Odloči se, da bo dečku Aminu, ki ima enake začetnice, kot njegov pokojni prijatelj, pomagal.

Zgodbi se začneta prepletati, ko izvemo, da je sporočilo napisala Amina, da bi rešila sestro in sebe. Ker v Bangladešu ženske ne veljajo kaj dosti, si izmisli desetletnega Amina, ki upa na pomoč. V Kataloniji pa Viktor s pomočjo Clare in učiteljice, ki je borka za človekove pravice, sproži pravi vihar. Seveda v podjetju BeTop zanikajo otroško delo, vendar se kmalu pojavi tudi posnetek izkoriščanih otrok, ki šivajo in v Italiji se v ženski obleki pojavi še en klic na pomoč. Ali bo Viktorju uspelo rešiti Amina in konec koncev tudi sebe?

Ana Dolinšek