Prva izbira Pri Sofiji: Medved, ki ga prej še ni bilo, in Čarobni gozd

*Kategorija: nikakorsenemoremodločiti (verjetno pa od 6 do 99)

Danes noč ni bila najbolj mila in tudi sanje so se v iskanju mirnih sanjačev odkradle nekam drugam. A smo jo zvozili, eni bolj naspani kot drugi.Jutro bi (po vseh pravilih) moralo biti nabito z mešanico namrgodenosti in kofeina, a se je čemerna napoved zataknila med stranmi slikanice Medved, ki ga prej še ni bilo, in Čarobni gozd navdihujoče Založbe Zala. Utrujenost je kar naenkrat zadegala culo in potiho izginila …

 

Krščenmatiček in tristo kosmatih! V bistvu je bil en kosmatinec dovolj (pa še kakšna fantastična žival zapovrh), da se je moje oblačno in zaspano jutro zjasnilo. Tako prisrčnega in umetelno zasnovanega v slikanico lično zavitega filozofskega dela še nisem imela v rokah. Sanja se mi ne, kako bodo zgodbo o iskanju samega sebe sprejeli otroci (tokrat sem prvo branje obkljukala brez Mici), vem pa, da sem v dotični knjigi spoznala najbolj simpatičnega literarnega medveda sploh. Poglejte ta nasmeh. Samo zadovoljna in srečna bitja ga premorejo! Medved, ki ga prej še ni bilo, te nedvomno prevzame – z vsem, kar išče, zato pa tudi z vsem, kar je …  Mene je osvojil z morda otroško naivno ugotovitvijo o bistvu obstoja cvetlic, a v končni fazi pri rožah resnično ni pomembna kvantiteta, temveč to, da nas osrečujejo. Preprosto zato, ker so. :) Če odmislim dolg in za slikanico mičkeno nenavaden naslov, za malčke prezagoneten, bi rekla, je knjiga v vseh ozirih iskriva mojstrovina. Pisati o tako težkih vprašanjih s tako preprostimi besedami in jih ukalupiti v slikanico (!) pač ni mačji kašelj.

 

Avtor Oren Lavie je v zgodbo o medvedu, ki hlača (del poti pa se tudi pelje) skozi Čarobni gozd, nanizal nekaj za mlado publiko najpomembnejših filozofskih vprašanj o tem, kdo sem, kaj v življenju resnično šteje in kam gremo ter kako pridemo tja. Izjemno vlogo pri ustvarjanju slikanice pa je imel tudi ilustrator Wolf Erlbruch, ki je porisal 19 strani; in kar se mene tiče, so ilustracije prav bajne. (Če mi ne bi bilo škoda knjige, ki kakšno risbo iztrgala, uokvirila in vsak dan gledala … ah, tako skrunjenje se seveda ne bo zgodilo, pobožne želje pa ostajajo, hehe).

Zaključek: Založba Zala s presenečenji sploh več ne preseneča, ker so njena presenečenja konstantna.

P. S.: Vam pa morda tako presenečenje pride prav za pod smrečico. ?

Koristne informacije o knjigi:

zgodba filozofskih vprašanj, izjemne ilustracije, velik format, trda vezava, založba Zala, 2017

http://www.prisofiji.si/prva-izbira-pri-sofiji-medved-ki-ga-prej-se-ni-bilo-in-carobni-gozd/