Angleški novinar in vojni dopisnik Owen Matthews (1971) je v za več nagrad nominirano delo prelil življenjsko zgodbo svojih prednikov. Spremljamo usodo njegovega deda Borisa Bibikova, ki je leta 1937 izginil v krempljih Stalinove tajne policije in takrat komaj 3-letne mame Ljudmile, ki je kot mnogo drugih delila usodo t. i. Stalinovih otrok. Iztrgana iz družine in ločena od svoje mame in 9 let starejše sestre je le zaradi nekaterih srečnih naključij preživela vrsto različnih sirotišnic, delovnih taborišč in zavetišč, stradala med 2. svetovno vojno in se šele po vojni spet sešla s sestro. Tudi življenje Ownovega očeta Mervyna, ki se je rodil v Angliji in se prav v vrhuncu hladne vojne preselil v Moskvo, ni bilo rožnato. Kot tujec je bil pod stalnim nadzorom KBG-ja, ki ga je vztrajno vabil v svoje vrste in je zaradi njegovega zavračanja tudi dosegel njegov izgon in onemogočil poroko z Milo.

Spremljamo neverjetno družinsko dramo, ki je zapisana skozi prizmo dveh časovnih okvirov. Ohranjena korespondenca med Milo in Mervynom nas vodi skozi Rusijo v 50. in 60. letih, medtem ko je Ownov pogled sodoben, saj je sam v Moskvi praktično preživel vsa 90. leta.

Spomini so napisani v novinarskem slogu, zato smo ob branju seznanjeni še z družbenopolitičnimi in kulturnimi razmerami, ki jih povezuje usoda družine Bibikov-Matthews.

Barbara Klinar

vir: Spletna stran knjižnice