Zavetje

Céline Claire, ilustracije Qin Leng: Zavetje (Založba Zala, 2019)

Tokrat se podamo v gozd in različne domove živali, ki tam bivajo. Že navsezgodaj zjutraj jih preseneti grozna novica – prihaja namreč vihar. Vse družinice hitijo v svoja zavetja, zbirajo les in hrano. Vendar ne, vsi niso na varnem! Zunaj se premikata dve postavi, ki svojega zavetja nimata. Povprašata pri prvi družinici, ki ju zavrne. Pa pri tretji in četrti. Nikjer pozitivnega odgovora. Od nekje se pojavi prijazen lisjaček, ki jima ponudi svetilko. Že kaj kmalu pa deželo prekrije bela snežna odeja in medveda sta vesela, tokrat ju je rešil sneg. Za Lisjačkovo družino pa sneg ni rešitev, saj jim podre brlog in sedaj tudi oni ostanejo zunaj svojega toplega zavetja. V daljavi zagledajo šibko luč in v zameno za zavetje ponudijo piškote. Saj to sta medveda, ki sta si iz snega naredila zavetje. “In tako sta neke viharne noči, ko je luna bedela za oblaki, dva tujca sprejela neznance v svoje skromno domovanje.

Odlična slikanica o medsebojni pomoči, prijaznosti in dobrini. Z njo boste vaše otroke lahko naučili sprejemanja in pomoči ljudem, ki jo resnično potrebujejo, saj slikanica problematizira mnoge današnje probleme: zaprti v svoje domove se ne menimo za zunanji svet, ne vidimo, koliko ljudi je resnično potrebnih pomoči. Družinice v slikanici imajo predsodke do tujcev, ki se jih sploh ne trudijo spoznati ali jima pomagati. Samo en mlad lisjaček se odloči za pomoč: podari svetilko – ni veliko, ampak že to nesebično dejanje pomeni luč v temi. Zgroženi gledamo in prebiramo družine, ki so v svojih brlogih nabirajo ogromno hrane in potrebščin, medveda pa prosita le za malo zavetja. Nikoli namreč ne vemo, kdaj se bo nam svet postavil na glavo (kot Lisjačkovi družini) in bomo mi potrebovali pomoč neznancev. Bodite prijazni!

V sami slikanici tako opažamo več različnih kontrastov, kar se odraža tudi na ilustracijah in barvah, ki jih izbira ilustratorka. Na začetku imamo tople rjavkaste odtenke, ki se skozi zgodbo spremenijo v hladne zimske odtenke. Luč, ki jo dobita medveda in jo kasneje vidi tudi Lisjaček, še bolj bije v oči, kot upanje za vse tiste, ki so ostali brez.http://booknjiga.com/2020/12/29/kakovostne-slikanice-za-otroke/

http://booknjiga.com/2020/12/29/kakovostne-slikanice-za-otroke/