Zojini zakladi

Ptice so pomemben del okolja, občudujemo jih pri petju, navdušujejo nas z živobarvnim perjem in letenjem. Med seboj se razlikujejo, a večina je koristnih, saj se prehranjujejo z insekti in drugimi škodljivci. Ko preti nevarnost, se srake oglašajo z opozorilnim glasnim vreščanjem. So nenavadne ptice, ki rade pobirajo bleščeče stvari in jih nosijo v svoja gnezda. Od tod tudi pregovor: »Krade kot sraka, kriči kot sraka!« To bi bila lahko samo zgodba, res pa je, da je sračje gnezdo eno najbolje grajenih, čvrstih in lepih gnezd.

Znana mladinska pisateljica Cvetka Sokolov je to zgodbo uporabila za slikanico o sraki Zoji in njenih zakladih.  Zoja je hranila vse mogoče dragocenosti, ki jih je nabrala po gozdu in okolici. Odločila se je, da bo odprla zlatarno Zojini zakladi. Toda kaj, ko živali v gozdu niso vajene nositi uhanov, verižic in bleščečih oblačil, zato ni bilo kupcev. Na srečo se pri njej oglasi sračji samček Stanislav, ki ima smisel za trženje in oglaševanje. Z njegovo pomočjo posel steče in kmalu je vse blago razprodano. Ali bo odličen poslovni odnos med Zojo in Stanislavom prerasel v kaj več, izveste, ko boste zgodbico prebrali?

Slikanica Zojini zakladi je izšla pred kratkim, takoj je doživela odličen sprejem in vsi zapisi o njej so  zelo pozitivni. Vemo, da je Cvetka Sokolov predvsem mladinska pisateljica in pesnica, znana po odličnih mladinskih romanih. Njene slikanice so izborno branje za začetnike, zaradi poučnih vsebin in  bogatega jezika.

Beti Južnič

Otroški brlogec