Sokolov, Cvetka: Zojini zakladi.

zojini zakladi

Ilustr.: Marta Bartolj. Hlebce: Zala, 2021, 25 str.
| B –stopnja
| Gozdne živali – Prodajalne / zlatarne / srake / nakupovanje / prijateljstvo / pomoč / ljubezen / živali v domišljiji
Nov knjižni zaklad! Izvirna slovenska slikanica z domišljenim duhovitim besedilom in nazornimi sporočilnimi ilustracijami! Za otroke v predbralnem obdobju, za družinsko branje, za (prve) samostojne bralce, za pripovedovanje (na pravljičnih urah) idr.!
Sraka Zoja si je nabrala toliko bleščeče krame (ups, oprostite, dragocenih zakladov), da ji je v gnezdu zmanjkalo prostora in si je zato v gozdu omislila zlatarno. Prodaja ji ni šla dobro, dokler ji ni priskočil na pomoč podjetni srakec Stanislav, ki je še kako znal zaklade ponuditi samičkam v gozdu (te si želijo lišpa zelo podobno kot deklice in žene). Uspešen poslovni par pa se tudi sicer zbliža … in na pomlad se v gnezdu, kjer je dovolj ne le prostora, ampak tudi ljubezni, pojavijo … sračji otročički.
Predstavitev slikanice in obeh ustvarjalk ter prvih šest strani na ogled na domači strani založbe: https://zalozba-zala.si/knjiga/zojini-zakladi/
Spodbude za branje: – Otrokom v predbralnem obdobju: preberemo besedilo ob ilustracijah. Lahko pa zgodbo tudi pripovedujemo ob ilustracijah ali si izdelamo kamišibaj; linearna pripoved je namreč kot nalašč za pripovedovanje! (Prvi) samostojni bralci bodo zgodbo prebrali tudi sami. – Preverimo in razložimo besede, ki jih otroci morda ne razumejo, npr: zapah, novica se je širila kot ogenj, komaj je odnesla pete, krama, prebiti led pri prodaji idr. https://www.xn--franek-l2a.si/ – Otroci pripovedujejo zgodbo ob ilustracijah. – Spodbujamo jih, da jo odigrajo: razdelimo vloge (sraka Zoja, sračji samec Stanislav, medved, medvedka, zajklja, veverica idr.), v »zlatarno« naložimo nekaj »dragocenosti«, učitelj-ica povezuje in že imamo predstavo! Če je več otrok kot vlog, si izmislimo dodatne živali in še več bleščečih predmetov.
Nadaljnje spodbude za branje: – V poučnih virih preverimo, ali srake res kradejo svetleče predmete: Npr. Sraka – Wikipedija, prosta enciklopedija (wikipedia.org) – Spoznamo dva slovenska frazema: krasti kot sraka, dreti se kot sraka: https://fran.si/192/janez-keber-frazeoloski-slovar-slovenskega-jezika/4217629/sraka?page=4&all=krasti&view=1 – Morda bi prebrali tudi slikanico Mojce Osojnik Kako je gnezdila sraka Sofija. Ilustr. avtor. Ljubljana : Mladinska knjiga, 2005, 33 str.
mag. Tilka Jamnik

 

VEČ: https://www.bralnaznacka.si/sl/priporocene-knjige/zojini-zakladi?fbclid=IwAR336QnT1q5mUtKfD6PuLsGAjFCm6aXGXfjpVPui8GH1E4-eogUp7RXwz9M