Jana Bodnárová  je slovaška pisateljica in umetnostna zgodovinarka. Ena najpomembnejših umetnic na Slovaškem danes se, poleg romanom za odrasle in otroke ter poeziji, posveča še pisanju dramskih del, radijskih iger in scenarijev za televizijo ter performativni videopoeziji. Za svoje delo je prejela najuglednejšo slovaško nagrado anasoft litera.

Pred leti je že obiskala Dneve vina in poezije na Ptuju, leta 2016 pa še festival Vilenica v Lipici.

V prevodu Andreja Pleterskega lahko beremo njeno Punčko iz stolpa, zdaj pa še zbirko zgodb s preprostim naslovom 13 – izbranko za najlepšo knjigo na Slovaškem leta 2012.

“Ko pišem za otroke, se moram notranje uravnovesiti za harmonično dojemanje sveta, narave, človeških in nečloveških bitij. Za sposobnost “prvega”, hrepenečega pogleda na svet. Pri tem se še vedno učim od otrok. […] Uporabljam preprostejši jezik, toda obenem malo širšega od otroškega jezika. Jezik namreč na otroka tudi vpliva, ga “oblikuje”, ustvarja njegovo podzavest, spreminja njegov slovar.” (iz intervjuja za MMC RTV SLO, 10. 9. 2016)

Pogovoru z avtorico prisluhnite v oddajah 3. programa radia Slovenija, programa ARS – Razgledi in razmislekiMaja Žvokelj: Pogovor s slovaško pesnico Jano Bodnárovo (8. 10. 2014) in v Literarnem portretu: Jana Bodnárová: Skoraj nevidna (15. 3. 2015).


Povezane knjige: