Rafik Schami (1946) je sirsko-nemški pisatelj in mirovni aktivist.

Rodil se je v Damasku v Siriji, v Libanonu študiral kemijo, matematiko in fiziko, v Nemčiji, kjer živi od leta 1971, je iz kemije doktoriral. Danes je eden najpomembnejših nemških avtorjev, njegova dela pa so objavljena v 23 deželah.

Ljubitelj znanosti pa je že kot otrok najraje pripovedoval zgodbe in še danes slovi kot imeniten pripovednik, ki združuje tako arabsko kot nemško tradicijo pripovedovanja. Piše zgodbe za otroke, mladino in odrasle, objavil je že številna dela, zanje je prejel mnoga ugledna priznanja in nagrade (od nagrade Adelberta von Chamissa (1985 in 1994) do velike nagrade Nemške akademije za otroško in mladinsko književnost (2015)).

Slovenski bralci Rafika Schamija (kar je pisateljsko ime ali psevdonim, pomeni pa »prijatelj iz Damaska«, pravo ime pisatelja je Suheil Fadel) malo že poznamo.

V slovenščini lahko beremo roman Mračna plat ljubezni in dva mladinska iz zbirke Sinji galeb – Pripovedovalci noči in Dlan polna zvezd (v prevodu Maje Lavrač, z ilustracijami Alenke Vogelnik in spremno besedo Jaše L. Zlobca). Od leta 2016 pa tudi slikanico Kako se je pogumni očka prenehal bati tujcev, ki govori o hčerkici samohranilca, ki mu želi pomagati pri premagovanju predsodkov, a ga pri tem zaplete v zaporedje posrečenih situacij.

Danes je poznan kot eden najbolj branih in poslušanih, priljubljenih, prevajanih in spoštovanih literarnih ustvarjalcev.


Povezane knjige: