Pisatelj in ilustrator Bárður Oskarsson (1972) je prvi avtor s Ferskih otokov, ki ga po zaslugi prevoda Darka Čudna lahko beremo v slovenščini. Zanj so značilne minimalistične slikanice s kompleksno zgodbo, v katerih so junaki vedno živali s človeškimi lastnostmi. Ljudje se v njih pojavljajo le kot namig, ko sprožijo dogodke z izrazitimi posledicami. Na tak način ustvarja dela, ki nagovarjajo vse generacije.

Umetnik je prejemnik nagrad White Raven Special Mention (2006, 2013) in West Nordic za otroško literaturo (2006), za Sploščenega zajca pa nagrade LUCH za otroško in mladinsko literaturo (2013) časnika Der Zeit ter nominacije za literarno odličje Nordic Councila (2014).

Sploščeni zajec je njegova četrta slikanica. Slikana je v akvarelu in nas spomni, kako pomembna sta etika in odgovornost kljub nevarnim okoliščinam. V tem je presenetljivo podobna stoletja starim opominom Antigone in Iliade. Kljub temu spretno uspe to resno tematiko predstaviti na izjemno lahkoten in duhovit način, ne da bi pri tem izgubila težo.

setur.fo/en/news/heroisma-og-minimalisma-1

www.boersenblatt.net/646105/


Povezane knjige: