Pogoltni zmaj

23.00

Opis

Avtor: Jure Preglau
Ilustratorka: Katerina Kalc
Zbirka: Mušnica

Trda vezava, barvne ilustracije, 32 strani
Leto izida: 2022

ISBN: 978-961-7178-09-8

 

V goro nad vasico se nekega dne naseli ZMAJ!
Strašen in požrešen zmaj.
Odrasli vijejo roke in prestrašeno tekajo v hiše.
Otroci se pa domiselno lotijo težave – kako nahraniti pogoltnega zmaja, da bodo lahko spet mirno in veselo živeli.

 

Slikanica o premagovanju strahov, odganjanju nadlog in premagovanju ovir z domišljijo, idejami, z domiselnostjo.
Pa tudi o zmajih, bistrih otrocih, skrbeh in radostih.
Humorna, duhovita, malo poučna.
Opremljena z vrhunskimi ilustracijami, seveda.

 

O avtorici / avtorju:

Diplomiral je leta 2007 na Oddelku za bibliotekarstvo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Sprva je delal kot šolski knjižničar, potem je bil zaposlen kot pomočnik urednika revije Bukla. V tem času je napisal veliko recenzij tako za odrasle kot za otroške knjige. Pripravljal je tudi intervjuje (Geroge R. R. Martin, Dmitry Glukhovsky …) in daljše prispevke (Sveže knjige z »zelenega otoka«, Domača in tuja fantazijska literatura v Sloveniji …). Aktivno je sodeloval tudi pri knjižnih izdajah Založbe UMco.

Med letoma 2011 in 2021 je bil tehnični urednik Znanstvene založbe Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Poleg tehničnega urejanja se je na založbi ukvarjal z uredniškim delom in organizacijo knjižnega sejma Liber.ac.

Aktivno je sodeloval na Besednih postajah, ki jih organizira Knjigarna Filozofske fakultete, kjer je vodil pogovore z različnimi prevajalci (Boštjan Gorenc, Stana Anželj, Sergej Hvala …). Vodil je tudi predstavitev romana Divjina s prevajalko Tino Mahkota.

Zdaj je zaposlen kot vodja Znanstvene založbe Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Vrsto let pa že sodeluje z Založbo Zalo kot tehnični urednik.

Pogoltni zmaj je prva Juretova objavljena knjiga.

Verjetno ne bo zadnja, saj Jure Preglau ni le zvest bralec, ampak je tudi neumoren pripovedovalec zgodb.

Več
 

O ilustratorki / ilustratorju:

Je akademska slikarka, ilustratorka.

Po zaključenem šolanju na državnem Umetniškem Zavodu v Trstu (danes Umetniški licej) je diplomirala v slikarstvu na Akademiji za Likovno umetnost v Ljubljani (2001) pod mentorstvom prof.E.Bernarda. Nato se je vrnila v Trst, v svojo vas na tržaškem Krasu.

Dela kot slikarka in ilustratorka ter občasno vodi otroške likovne delavnice in tečaje risanja in slikanja za odrasle osebe, na šolah in raznih kulturnih ustanovah. Trenutno poučuje likovno vzgojo tudi na nižji srednji šoli (v Sloveniji so to 6.,7., in 8.razred osnovne šole) Ivan Cankar v Trstu.

Kot slikarka in ilustratorka je od svojih akademskih let do danes sodelovala na številnih skupinskih razstavah na Tržaškem, Goriškem, v Sloveniji, vsepovsod v tujini,

Razstavlja tudi samostojno, v Sloveniji (v Ljubljani v Knjigarni LGL in na Vodnikovi domačij) in v sosednjih državah, na Tržaškem in Goriškem,

Od leta 2006 redno ilustrira za otroško revijo Galeb (ZTT).

V Sloveniji je ilustrirala nekaj knjigic za različne založbe, v Italiji pa knjigo Sulle tracce degli antenati (Po sledeh prednikov) za založbo Editoriale Scienza (2016). S svojimi ilustracijami je sodelovala z italijanskim naravovarstvenim društvom WWF.

Več
 

Seznam recenzij:


Dogodki: