Sodelovanje s slovenskimi društvi na Švedskem

 

V letu 2021, 2022 in tudi to leto smo sodelovali s slovenskimi društvi na švedskem, kot je društvo Orfeum pod vodstvom prevajalke in glasbenice Danni Stražar, in s sodelovanjem nadaljujemo.

 

O predsednici društva:

Predavateljica Danni Stražar je bila rojena na Švedskem v Södertälju. Od 6. leta naprej je živela v Sloveniji. Po končanem pedagoškem študiju v Sloveniji je študirala švedski jezik in književnost na Univerzi v Lundu. Danes dela kot prevajalka in se ljubiteljsko ukvarja z glasbo. Na Švedskem deluje kot predsednica slovenskega društva Orfeum in podpredsednica Slovenske zveze na Švedskem. Od jeseni 2014 je glavna urednica Slovenskega glasila, edine publikacije za Slovence na Švedskem, ki jo izdaja Slovenska zveza na Švedskem.

V svojem predavanju je predstavila aktivnosti, ki jih izvaja med mladimi na Švedskem. Od leta 2012 izvaja različne dejavnosti za otroke v slovenskem jeziku v Stockholmu in pripravljala delavnice v Malmöju. V Gävleju, ki je 180 kilometrov iz Stockholma.

Od leta 2017 izvaja pouk slovenskega jezika z manjšo skupino pod okriljem Ministrstva za šolstvo, s strokovno pomočjo Zavoda za izobraževanje. Danni je na kratko podala opis slike slovenske skupnosti na Švedskem. Po njenih ocenah se je ta okrepila vsaj za več kot 200 novih oseb. S svojo vnemo in trdim delom se trudi ohranjati slovenski jezik v skupnosti.

VEČ: https://www.youtube.com/watch?v=tZ7LcMjcvmk&ab_channel=Zalo%C5%BEbaZala


Povezane knjige: