Nagradna igra: Arnfinn Kolerud: Milijonček za prijaznost

O knjižni noviteti Arfinn Kolerud: Milijonček za prijaznost, ki je izšla pri Založbi Zala, smo v Ventilatorju besed že pisali, prav tako jo priporočali otrokom, mladini in odraslim v branje in razmišljanje.

Glavnima knjižnima junakoma:  dečku Franku in njegovi mami se čez noč spremeni življenje. Na loteriji sta zadela štiriindvajset milijonov. Ob novici se zanju pričnejo zanimati številni radovedni ljudje.

Darko Čuden, pisec spremne besede, je zapisal:  Arfinn Kolerud doživljajski svet odraščajočih otrok in odraslih gradi na bolj ali manj zagatnih situacijah, ki se jim ne izognejo ne prvi ne drugi. Težave, s katerimi se srečujejo oboji ( resda v večji meri bolj prvi kot drugi), razrešuje na videz lahkotno, brez žuganja in zgražanja. Pod to lahkotnostjo pa prepoznavamo resne podtone, ki zajemajo cel sklop ugodnosti in tegob odraščanja, oblikovanja vrednot do vpogleda v medgeneracijska in splošno družbena trenja.

Tako Arnfinn Kolerud načenja tudi vprašanje enega temeljnih in perečih razmerij sodobnega sveta: razmerja med revščino in bogastvom. Pri tem pa ga predvsem zanima, kako na to gleda otrok, mladostnik. Se zaveda usodne razklanosti med lažnim bliščem bogastva in žalostnim brezupom revščine? Kako kljub bogastvu ostati na trdnih tleh in se ne predati brezdušnemu in brezglavemu razsipništvu? Lahko kljub denarju ostanemo zavezani svojim moralnim načelom in socialni pravičnosti? Ali nemara celo moramo? Ko pisatelj zapleta zgodbo v te vode in jo poskuša razplesti, se izkaže, da se v miselni zmešnjavi izjalovi celo dobronamerna zamisel o nagradi za prijaznost.

V romanu buhti od nebrzdane otroške domišljije in nekoliko bolj zategnjene domišljije odraslih, ki še zlasti dobi krila, ko gre za najrazličnejše izgovore in izmikanja, ko tehtni zakaji prvih dobijo puhle zatoje drugih. K duhovitosti prispeva tudi vsakdanji jezik s številnimi zasuki in obrati.«

NAGRADNO VPRAŠANJE:

Drage bralke, dragi bralci, kakšen je naslov izvirnika?

Enemu izmed bralcev, ki bo do vključno 15.08.2021 pravilno odgovoril na zgornje vprašanje v komentar članka, bo Založba Zala podarila en izvod navedene knjige.


Povezane knjige: