Jenny Jägerfeld: Kraljica smeha ( Danni Stražar)

Žanr: družinski roman (tudi rodbinski), problemski roman, družbenokritični roman, mladinski roman

Narodnost: švedska književnost

Pogum in žalost

Depresije in posledično samomorov je v sodobni kruti, tekmovalni, z instant užitki in denarjem zasvojeni družbi vedno več. V romanu spremljamo dvanajstletno Sasho, ki je nedavno izgubila mamo, katera si je po borbi s trdovratno potrtostjo vzela življenje. Edinka, ki je ostala sama z obupanim očetom, se spopada z občutki jeze, nemoči, krivde, zapiše celo seznam stvari, ki jih ne bo več počela, da ne bi postala takšna kot mama. Zanikanje žalosti pa traja le nekaj časa, kljub ljubeči pomoči sorodnikov in zveste prijateljice nekega dne solze pritečejo kot hudournik … Avtorica, ena najbolj cenjenih švedskih sodobnih pisateljic, po izobrazbi psihologinja, je težko temo o žalosti in žalovanju uravnotežila z žlahtnim humorjem, ki bralca potolaži. Odlična knjiga, namenjena ne le mladim, ampak tudi odraslim ljubiteljem problemske literature. Avtorica je prejemnica nagrade August in nagrade Astrid Lindgren.

Odlomek iz knjige

Izroči mi robčke in vzamem enega ter si obrišem solze, nos. Tudi Linn vzame papirnati robček in si z njim potapka pod očmi. Solze so konec koncev najčistejša telesna tekočina reče. So res? Ja, kar pomisli: znoj, kri, scalnica, smrklji. V tem primeru so solze najčistejše, mar ne? Potem je pa zares sreča, da se nisem polulala na vašo ramo, kot sem najprej nameravala rečem. Linn se zahihita. Droben hihitajoč zvok. Zrak skozi nos. Takrat se tudi jaz zahihitam. In nato ona.

(str. 190)

Ključne besede: MATERE, SAMOMORI, DEKLETA, ŽALOVANJE, DEPRESIJA (MEDICINA), MATERE IN HČERE, OČETJE IN HČERE, PSIHIČNE TRAVME, ŠOLE, MEDOSEBNI ODNOSI, PRIJATELJSTVO, PSIHOTERAPIJA

Prispeval/-a: Anica Derganc, Mestna knjižnica Ljubljana
Objavljeno: 30.6.2021 12:02:18
Zadnja sprememba: 30.6.2021 17:34:48
Število ogledov: 153

VEČ: https://www.dobreknjige.si/Knjiga.aspx?knjiga=9004

Kraljica smeha je del projekta Narobe svet.