Jenny Jägerfeld ena najvidnejših švedskih pisateljic sodobnega časa. Po izobrazbi je psihologinja in je delala z otroki, najstniki in odraslimi v javni in zasebni praksi. Študirala je tudi filozofijo in seksologijo ter delala kot učiteljica pisanja. Piše kolumne in je pogosto gostja na radiu in televiziji. Skupaj s psihologom Jonasom Mosskinom vodi seminar »Psihologi, ki berejo knjige / Psihologi, ki gleda jo filme«, v katerem govorijo in analizirajo knjige in filme. Kot pisateljica je debitirala leta 2006 z romanom Luknja v glavi. Že njen drugi mladinski roman Tu ležim in krvavim (ki ga je prav tako prevedla pa Danni Stražar) je osvojil nagrado August.

Z romani Vrhunski brat in Kraljica smeha je našla nove bralce, njena dela pa so deležna zanimanja in pohval tako bralcev kot recenzentov. Kraljica smeha je bila nagrajena za najboljšo otroško knjigo leta 2018 (nagrada otroške knjige švedskega radia), uvrščena je v ožji izbor za najboljši mladinski roman (za nagrado August) in v ožji izbor za plaketo Nils Holgersson – za najboljši švedski otroški in mladinski roman le ta 2018 (nagrado podeljuje Združenje švedska knjižnic).  Maja 2021 so začeli po romanu snemati tudi film. Ogledali si ga bomo lahko že naslednje leto, leta 2022.

Leta 2017 je prejela nagrado Astrid Lindgren. Njen roman Moje zlato kraljevsko življenje (2019) je bil nominiran za nagrado August in pristal v ožjem izboru za nagrado švedskega radijskega otroškega programa. Leta 2021 je izšlo njegovo nadaljevanje Moja velika kraljeva zlata smrt. Jenny Jägerfeld piše nepozabne zgodbe, ki združujejo čudovit humor in pomembne življenjske teme.

 


Povezane knjige: