Milijonček za prijaznost med knjigami v Bukli

Mestna knjižnica Ljubljana

Odpotovati med knjižne strani

Ida Mlakar Črnič, Bukla 161, 7. 7. 2021

Arnfinn Kolerud: Milijonček za prijaznost
Prev. Darko Čuden. Hlebce: Zala, 2021, 247 str.
Čudno se slišijo besedice kot moj in tvoj, en in dva, ko pa gre za milijone. Vsak gleda v svoji sobi skozi okno. »V tej vasi potem ne bo več dobrih del,« povzema mama. »In tudi hudobnosti ne!« jo dopolni Frank. »Pa se zravna.« (str. 219–220)
Ko Frankova mama na loteriji zadene štiriindvajset milijonov, se njuno življenje v trenutku postavi na glavo. Mama najprijaznejšemu sovaščanu obljubi nagrado milijon kron, kar sproži evforijo dobrodelnosti in prijaznosti, ki s človekoljubjem nima veliko skupnega. Mama in Frank si zaželita malo miru, zato se odpravita na počitnice. Na jugu Evrope Frank odkrije, kako se za svoje preživetje borijo siromašni in kako jih denar bogatih lahko poniža. A ponižujejo se tudi njuni sovaščani, ki zagrizeno tekmujejo v prijaznosti, ki se kaj kmalu sprevrže v svoje nasprotje. Kako ohraniti ravnovesje in delati samo tisto in toliko, kot je treba, v svetu, ki je podvržen pohlepu, pa je vprašanje, ob katerem Frank prerašča otroštvo.

Več: https://www.bukla.si/revija-bukla/odpotovati-med-knjizne-strani.html?fbclid=IwAR1DTSQSB5nIe0-aOwJZ66Kismizp02uShuige_CkUlgrmCaxYNplSQVqtY#