Vallès, Tina: Vida.
Ilustr. Mercè Galí. Prev. Veronika Rot. Hlebce: Zala, 2023, 160 str.


| P – 2. stopnja
| deklice, sramežljivost, ples, risanje, anksiozne motnje, družina, inteligentnost, prijateljstvo, socialna tesnoba, strah pred nastopanjem, ustvarjalnost, samopodoba, hiphop, pogum

Privlačen, ne-zatežen problemski roman za bralce v 2. (in tudi še 3. triletju), kot nalašč za medgeneracijske pogovore!

10-letna deklica Tina nam pripoveduje o svoji sramežljivosti: doma je sproščena, ustvarjalna, rada se tudi opazuje v ogledalu; v družbi pa je zelo zadržana, sramežljiva in zato se zdi vzvišena. Da bi utrdila samozavest, jo starša vpišeta na plesno akademijo; Vida, ki je ponosna in si tudi želi vsaj malo premagati svoje zadrege, sprejme izziv in si izbere hiphop. Sledi deset treningov, v katerih Vida telesno in duševno napreduje: ko se predaja glasbi in gibanju, se sprosti, dobi prijateljice, celo nastopi na krajevnem prazniku idr., toda ne uživa povsem, ona namreč najraje riše. Kako se bo odločila? Ali bo nadaljevala s treningi?

Spodbude za branje:

Ker je osrednja tema sramežljivost, knjigo toplo priporočam vsem, saj ima vsak od nas kdaj tovrstne težave – zgodi se, da smo kdaj plašni, zaprti, nezgovorni … Knjiga temo obravnava prijazno in nazorno, sporoča, da »sramežljivost postavlja določene omejitve, vendar ne nujno za vedno«. Ko knjigo preberemo, k pogovoru lahko povabimo tudi strokovnjaka, psihologa, socialno delavko idr. Poročamo, kaj smo izvedeli iz prvoosebne pripovedi 10-letne Vide.

Komentiramo in dodajamo svoje izkušnje, prisluhnemo pojasnilom strokovnjakinje oz. strokovnjaka, če smo jo/ga povabili:

– Treba je sprejeti sebe in druge, kakršni s(m)o, torej tudi sramežljivost, pa vendar se utrditi do te mere, da shajamo tudi v družbi! Dopustiti sebi, da sledimo svojim željam, sprejemati svoje omejitve (ni treba, da smo vedno in v vsem popolni).

– So Vidi treningi pomagali pri premagovanju sramežljivosti? Ali se je po desetih treningih pravilno odločila? V čem je ona ves čas dobra in uživa?

– Pomembno je tudi razumevanje in podpora drugih, predvsem staršev in drugih vzgojiteljev, tudi vrstnikov … (Pripombe sosedov že nekako prenašamo.). Pogovarjamo se o mami, ki na prvi pogled bolj vztraja pri tem, da se Vida reši sramežljivosti, očka pa se zdi razumevajoč. Kakšen je njen prijatelj Jon, sosed in sošolec? V čem je on res dober? Kakšne so prijateljice iz skupine hiphop?

– Pogovorimo se tudi o skupinah deklet in fantov, ki ne sprejemajo nekaterih sošolk in sošolcev; v knjigi namreč srečamo tudi skupino deklic, ki »preverjajo« (kasting!), če bi Vido lahko sprejele medse (na stranišču preverjajo njeno poznavanje popularnih pevcev in etikete njenih oblačil!). Pravo prijateljstvo ne potrebuje preverjanja! Imajo predvsem mlade bralke kaj izkušenj s tem?

– Zelo prisluhnem mladim, ker najbrž sploh ne slutim, kakšne stiske doživljajo v razredu, med spraševanjem, nastopi … na ulici, med prebivalci v manjšem kraju ali v večjem mestu! Stiske, ki jih nehote podcenjujem, češ, »mladi«, saj bodo prerasli … Drži, ampak oni zdaj trpijo! (Si pa obenem nabirajo izkušnje in se utrjujejo za življenje.)

– Izmenjajmo mnenja tudi o tem: Se nas besedilo močneje dotakne, ker je to prvoosebna Vidina pripoved? Knjiga je tudi ilustrirana, zelo razgibano, seveda; kakšne se nam zdijo ilustracije?

Spodbude za nadaljnje branje:

Na spletu je veliko prispevkov o sramežljivosti: https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=srame%C5%BEljivost#ip=1 Med treningi hiphopa se dogajajo tudi »hiphop battles«. Spodbudilo me je, da sem poiskala na spletu, kaj bi naj to bilo … Svoje mlade bralce presenetim in jim kot uvod v pogovor predvajam kakšen video. Morda kdo med mladimi bralkami in bralci trenira hiphop in bi nam zaplesal-a? Morda tudi povedal-a, zakaj se je odločil-a za trening in kaj mu/ji pomeni? (Saj je lahko tudi kakšen drug ples. ) Tina Vallès je napisala tudi knjigo Spomin na drevo, prev. Veronika Rot (Založba Zala, 2022, 208 str.), ki je prejela priznanje zlata hruška 2023 v kategoriji prevedeno leposlovje: https://www.bralnaznacka.si/sl/priporocene-knjige/spomin-na-drevo

mag. Tilka Jamnik

Več: https://www.bralnaznacka.si/sl/priporocene-knjige/vida