Na jugu

31.90

Opis

Napisala: Marianne Kaurin
Ilustracije (naslovnica): Andreja Gregorič
Prevedel: Darko Čuden

založba Zala, 2024
Trda vezava, 190 strani

ISBN: 978-961-7178-30-2

Poletne počitnice se hitro bližajo. Ina jih bo preživela z mamo, vseh štiriinpetdeset dolgih prostih dni, v dolgočasni, neugledni stanovanjski soseski. Njeni sošolci živijo v imenitnih vilah z velikimi vrtovi, poleti pa gredo na počitnice. Zadnji dan v šoli razredničarka vztraja, naj povedo, kje in kako bodo preživeli počitnice. Vsi po vrsti naštevajo: v Franciji, Dubaju, Ameriki, Španiji … Razen Vilmerja, novega, odkritosrčnega fanta v razredu, ki izjavi, da bo ostal doma, ker je njegov oče brez denarja. Ko je na vrsti Ina, ji nenadoma z jezika zdrsne laž. Na jugu bo, v imenitnem hotelu ob rajski plaži. Sošolci se ji smejejo. Kje na jugu? Jug ni država, ni resničen kraj, jo opozorijo.

Zgodba o družbenih razlikah, o prijateljstvu, domišljiji, ljubezni, razkazovanju na družbenih omrežjih in odkritju, da je rajski jug mogoče ustvariti in najti na najbolj neverjetnih krajih.

Marianne Kaurin (r. 1974) je priznana norveška urednica otroških knjig in pisateljica. Njen roman Na jugu je požel mnoge nagrade, v nemškem prevodu je 2021 prejel eno najprestižnejših literarnih nagrad na svetu, najvišjo nemško nagrado za mladinsko književnost, Deutscher Jugendliteraturpreis.