Anna Cabeza: Sestre Skorja, detektivska agencija. 2 naslova: Skrivnost zapuščenega pasjega kakca. Skrivnost brancinov.
Ilustracije Toni Batllori ; prevod iz katalonščine Veronika Rot. (Hlebce : Zala, 2022), 84 str. in 91. str.


| C – 1. stopnja
| sestre, detektivi, babice, vnuki, preiskave, pustolovščine, humor
Dve knjigi zbirke »Sestre Skorja«, primerni bralcem v 1. in 2. triletju OŠ. Gre za zelo posebni, duhoviti in humorni detektivski zgodbi; privlačno in »napeto« branje, polno skrivnosti, zagonetk in smeha ter s kančkom kritičnosti! Imenitno!
Spodbude za branje:

– Zapis na hrbtni strani knjig je čisto dovolj! (Za začetek lahko prosim, da nekateri preberejo samo prvo knjigo, drugi pa samo drugo.)

– Po branju prosim mlade bralce, da obnovijo zgodbi.

– Predstavimo glavne osebe: tri sestre Skorja Karmen in Rozalija (dvojčici, 76 let) in Agata (74 let) ter Marcel (Agatin vnuk, 9 let). Tri babice so prav posebne, oborožene s pletilkami, copati in omamnimi parfumi. Kakšen je Marcel? Tudi druge književne osebe v obeh zgodbah so zelo posebne in predvsem humorno predstavljene.

– Zakaj sestre Skorja in Marcel ustanovijo detektivsko agencijo? (Ker so v prvi zgodbi odkrili bančne roparje.) V drugi zgodbi odkrijejo tihotapljenje diamantov. Oboje pravzaprav ne namenoma, kajti v prvi zgodbi so raziskovali, kateri pes pušča pred hišnimi vrati kakce in v drugi, zakaj se na tržnici pojavlja več istih številk, ko so kupci na vrsti.

– Pravi hec je tudi na koncu zgodbe: vsaka babica najde svojo rešitev osnovnega problema (npr. kateri pes jim kaka pred vrati). Katera rešitev je torej prava? Ali morda kar vse tri? Pri teh različnih rešitvah se pokaže tudi, kako ljudje na iste reči gledamo različno, jih po svoje razumemo in si jih razlagamo. Tu ne gre več le za hec, ampak tudi za nekoliko kritike na račun medosebnih odnosov in sodobnega sveta, pomanjkanja razumevanja, sprejemanja idr.

– In še ni konec: sledijo štiri strani ugank, ki naj bi jih rešil mladi bralec, iščoč po besedilu in ilustracijah! Lotimo se torej tudi tega (morda bolj primerno za bralce 1. triletja).

– Iščemo torej nadaljnje spodbude za bralce v 2. triletju … aha, jo že imamo: izmislimo si naslednje primere, ki jih raziskuje (= ki bi jih lahko raziskovala) detektivska agencija Sestre Skorja: saj vemo, najprej primer, ki sproži akcijo in nato seveda tudi to, kaj naj bi odkrili spotoma (in kar je res vredno raziskovanja!).

– Na koncu knjig nam avtorica Anna Cabeza pove, kako je prišlo do teh zgodb: nekoč se je z možem in sinom Marcelom znašla v zanikrnem hotelu in ker jim je bilo dolgčas, so si začeli izmišljati zgodbe. No, če je to tako preprosto, lahko tudi mi, kajne? Bomo svoje predloge sporočili založbi Zala, prevajalki ali kar avtorici in ilustratorju? (Kje v knjigi najdemo te podatke? Mimogrede se lahko pogovorimo o vlogi posameznih ustvarjalcev, ki so zaslužni, da pride do knjige in tega, da jo bralci lahko beremo: kdo vse torej sodeluje pri nastanku knjige?)
mag. Tilka Jamnik

Več: https://www.bralnaznacka.si/sl/priporocene-knjige/sestre-skorja-detektivska-agencija