Kosmatice

Original price was: €21.99.Current price is: €17.75.

Ni na zalogi

Kategoriji: ,

Opis

Napisal: Milan Šelj
Ilustrirala: Marta Bartolj
Založba: Zala, 2020
Trda vezava, 32 str.

ISBN – 978-961-6994-72-9

Zbirka Kosmatice je zbirka igrivih in nagajivih verzov, na čase pa tudi resnobnih, takih kot so otroci: nasmejani in radovedni, zamišljeni in poredni.

Milan Šelj, pesnik, ki živi in dela med Londonom in Kosmaticami.

Zimske mesece preživlja v svetovljanskem velemestu, toplejše v idilični kraški vasici.

Zdi se, kot bi se pesnik z vračanjem na Kras vrnil v toplo in vetrovno otroštvo. V kraje, kjer pesniki pečejo najboljše pesmi, tako dobre, da jih še ptice žgolijo v gnezdih in pod milom nebom.

Da pesmi živo in prav zvenijo, se zahvaljujemo ilustratorki Marti Bartolj (znani po slikanici Kje si?) in drobnemu ptičku – pogorelčku, ki tiho prepeva vse pesmi po vrsti – samo najti ga je treba.

 

O avtorici / avtorju:

Milan Šelj, pesnik in prevajalec

Milan Šelj

Pesnik, publicist in prevajalec, je diplomiral leta 1985 na Filozofski fakulteti v Ljubljani, smer primerjalna književnosti in sociologija. Od leta 1992 živi in dela v Londonu.

Njegov pesniški prvenec Darilo (ŠKUC-Lambda, 2006) pa je bil deležen precejšnje pozornosti. Darilu so sledile pesniške zbirke Kristali soli (ŠKUC-Lambda, 2010), Gradim gradove (ŠKUC-Lambda, 2015) in Slediti neizgovorjenemu (ŠKUC-Lambda, 2018), ki je bila nominirana in izbrana kot ena izmed najboljših pesniških zbirk, ki so izšle leta 2018. Prevod te zbirke Tracing the Unspoken pa je izšel jeseni 2019 pri založbi A Midsummer Night’s Dream v New Yorku.

Prevod njegovih pesmi v hebrejski jezik je izšel v antologiji Kavafisovi sinovi in vnuki (2015) v Izraelu, obširen izbor njegovih pesmi v prevodu Jolke Milič v italijanski jezik pa je izšel v reviji Fili d’aquilone (št.46 april/junij 2017). V britanski reviji The Riveter je izšel izbor pesmi iz zbirke Slediti neizgovorjenemu (junij, 2019). Njegove pesmi so bile doslej prevedene poleg angleškega, hebrejskega in italijanskega tudi v hrvaški, nemški, albanski, estonski, španski in katalonski jezik, v pripravi pa so prevodi v portugalski jezik.

Leta 2007 se je udeležil prevajalske delavnice v Danah pri Sežani. S svojimi prevodi je sodeloval pri antologiji sodobne evropske gejevske poezije, Moral bi spet priti (ŠKUC-Lambda, 2009) in antologiji sodobne evropske lezbične poezije Brez besed ji sledim (ŠKUC-Lambda, 2016).

Povabljen je bil na univerzo v Nottinghamu, kjer je leta 2016 sodeloval na prevajalski delavnici svoje poezije za študente slovenskega jezika. Na podobni delavnici je sodeloval (in pripravil predstavitev svoje poezije) tudi na UCL School of Slavonic and East European Studies za učence slovenskega jezika v Londonu marca 2017. Poleg številnih branj in nastopov vsepovsod po Sloveniji je predstavljal s svojo poezijo slovensko poezijo po svetu; leta 2017 v Berlinu, letos v poleti v Sarajevu in jeseni v New Yorku, naslednje leto pa v Lizboni. Doslej je sodeloval na številnih pesniških delavnicah, vodil pa je tudi delavnico pesniške interpretacije.

Na Krasu, kjer preživi del leta, organizira vsako leto literarno glasbeni dogodek Poletni večer v Kosmaticah.

Izbor njegovih pesmi za otroke pri projektu Tudi pesnik je zaklad je izšel leta 2012.

Pesniška zbirka otroških pesmi Kosmatice (2020) je njegova prva slikanica za otroke.

Pesem iz Kosmatic, Pomladna

VEČ na Radio Prvi, Razkošje v glavi: https://radioprvi.rtvslo.si/2020/11/razkosje-v-glavi-215/

Več
 

O ilustratorki / ilustratorju:

MARTA BARTOLJ (1979), ilustratorka, samozaposlena v kulturi

Leta 2011 je na smeri slikarstvo diplomirala na Šoli za risanje in slikanje v Ljubljani. Na podiplomskem študiju 2. bolonjske stopnje na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, Ljubljana, pa se je celostno potopila v področje ilustracije in oblikovanja.

Ilustracije razstavlja tako samostojno kot na skupinskih razstavah v knjižnicah in galerijah. Rada obišče vrtce in šole (Trebnje in okolica, Ljubljana, Roje pri Domžalah, Kranj), kjer predstavlja svoje delo in vodi delavnice za otroke. Z veseljem ilustrira pesmice, uganke, zgodbice za otroške revije kot so Ciciban, Cicido in Mavrica. Marta z veseljem nosi ilustratorske čevlje, saj so ji ti najbolj prav.

 Marta Bartolj je gotovo med najbolj priljubljenimi in spoštovani slovenskimi mlajšimi ilustratorkami.

Med njenimi številnimi deli izstopa brezbesedna slikanica Kje si?, slikanica, ki potuje iz dežele v deželo in vsepovsod očara najmlajše in odrasle.

Prav vsak njena slikanica je mali biser.

Za našo založbo je ilustrirala pesniško zbirko Kosmatice za otroke pesnika in prevajalca Milana Šelja in dve pravljici: Ozimnico, pravljico Nine Mav Hrovat, Zojine zaklade, pisateljice Cvetke Sokolov in zgodbo Kot hiša velika žaba vsestranske ustvarjalke Ane Duša.

VEČ: https://martabartolj.blogspot.com/

Več
 

Seznam recenzij:


Dogodki: