Kosmatice

21.99

Kategoriji: ,

Opis

Napisal: Milan Šelj
Ilustrirala: Marta Bartolj
Založba: Zala, 2020
Trda vezava, 32 str.

ISBN – 978-961-6994-72-9

 

Zbirka Kosmatice je zbirka igrivih in nagajivih verzov, na čase pa tudi resnobnih, takih kot so otroci: nasmejani in radovedni, zamišljeni in poredni.

Milan Šelj, pesnik, ki živi in dela med Londonom in Kosmaticami.

Zimske mesece preživlja v svetovljanskem velemestu, toplejše v idilični kraški vasici.

Zdi se, kot bi se pesnik z vračanjem na Kras vrnil v toplo in vetrovno otroštvo. V kraje, kjer pesniki pečejo najboljše pesmi, tako dobre, da jih še ptice žgolijo v gnezdih in pod milom nebom.

Da pesmi živo in prav zvenijo, se zahvaljujemo ilustratorki Marti Bartolj (znani po slikanici Kje si?) in drobnemu ptičku – pogorelčku, ki tiho prepeva vse pesmi po vrsti – samo najti ga je treba.

 

 

Recenzija:

Kosmatice (zbirka Mušnica)

»Kosmatice« so pesmi za majhne in velike otroke. Tako jim pesnik pravi, ker so včasih okrogle in drugič kosmate, verjetno pa tudi zato, ker v njih nastopa mnogo kosmatincev in kožuharjev, majhnih kot krt in velikih kot medved, spogledljivih kot mlade muce, dobrosrčnih kot krave in zvesto zaljubljenih kot sosedov kuža. Ne manjkajo pa niti bolhe, čmrlji, kos, veter, brinov grm, majska kraljica …, vse, kar buri otroško domišljijo in prikliče nasmeh, tudi zato, ker je lepo, če si tu in tam poreden kot kakšna bolhica. Milan Šelj pravi, da s pesmicami peče slastne pesniške dobrote za sladkosnede otroke. V skledo nasuje razigrano domišljijo, dobro voljo in prgišče izbranih besed, vanje vmeša maslo jezikanja, moko pomenov in ščepec pametne soli, pa že vabljivo zadiši iz pesniške peči. Veselim rimam, ki dišijo tudi po pesnikovem rodnem Krasu, se imenitno podajo pisane in svetle ilustracije Marte Bartolj, polne prikupnih podrobnosti. Na primer drobnega ptička pogorelčka, ki se skriva na prav vseh straneh slikanice, zagledajo pa ga le tisti, ki ga iščejo.

Predstavitev: Maja Črepinšek, Moj malček, september 2020