Moje srce skače od sreče

21.00

48 na zalogi

Opis

Napisala: Rose Lagercrantz
Ilustrirala: Eva Eriksson
Prevedla: Danni Stražar
Založba: Zala, 2020
Trda vezava, 124 str.

ISBN – 978-961-6994-70-5

 

Dani je vedno srečna!

Nekega dne pa v šoli samo poseda in strmi v prazen stol zraven sebe.

V tistega, na katerem je sedela njena najboljša prijateljica Ella Frida, preden se je preselila v Norrköping.

Od takrat ni smel nihče več sedeti na njem, kajti kje neki bo sedela Ella Frida, ko se vrne?

Dani namreč ne spada med tiste, ki bi nehali upati samo zato, ker se vse zdi brezupno.

Zgodba švedskih nagrajenih mojstric pisanja in ilustriranja, Rose Lagercrantz in Eve Eriksson.

 

Pisateljico smo spoznali z romanom Moje srečno življenje, Mali Črni kuža, ilustratorko pa s slikanico Ko mi je očka pokazal vesolje in romanom Moje srečno življenje.

 

O avtorici / avtorju:

Rose Lagercrantz, švedska pisateljica, rojena v Stockholmu leta 1947. Avtorica Malega črnega kuža je priljubljena pisateljica tako v svoji domovini, na Švedskem, kot drugod po svetu. Vse od leta 1973 objavlja knjige za otroke, mladino in odrasle. Zanje je prejela več priznanj, med njimi ugledni nagradi August in Astrid Lindgren.

 

O ilustratorki / ilustratorju:

Eva Eriksson je ena najbolj priljubljenih švedskih ilustratork in pisateljic. Je ponosna imetnica nagrade Astrid Lindgren, nagrade August in številnih drugih.

Ilustrirala je več kot 30 del in ustvarila nekaj animiranih filmov za Švedsko televizijo in Švedski filmski inštitut. Sodelovala je z mnogimi pisatelji, tudi Ulfom Starkom in Rose Lagercrantz.

 

Recenzija:

Moje srce skače od sreče

Poznate Dani, deklico, ki se je odločila, da bo za vse žalostne pravljice našla nov, srečen konec, ker ne mara biti nesrečna? Rose Lagercrantz je o tem, kako je Dani dobila kar dva prijatelja, Povštrčka in Ello Frido, čeprav ob prihodu v šolo ni poznala prav nikogar, napisala knjigo Moje srečno življenje. V drugi knjigi pripoveduje o dnevu, ko je Dani v šoli morala s kečapom pobrizgati Viki in Mihi. Ja, morala! Smola pač, da je nekaj kečapa po nesreči brizgnilo v obraz njene prijazne učiteljice … Začelo se je, ker se je Ella Frida odselila. Od tedaj Dani v šoli vedno sedi sama. Nikoli ne veš, če se ne bo Ella Frida kar nenadoma vrnila in tedaj mora biti zanjo še vedno prost njen stari stol, kajne? Povštrček to razume in ne sili več na prazni stol poleg Dani – čeprav mu je družba prijateljice zelo všeč – toda učiteljica misli drugače. Ni ji všeč, da je Dani kar naprej sama in zamišljena, zato jo posadi med Mihi in Viki. Pa ravno med te dve, ki sta na Dani jezni, ker jo ima Povštrček najraje, oni dve pa sta ga že vprašali, ali bi hotel biti njun fant. Kar očitno noče biti, ker ga je kar odneslo za žogo. Toda pobrizgati s kečapom učiteljico je res strašno! Dani se tako prestraši, da zbeži domov in se zaklene v svojo sobo. Le kako bo očku razložila, kaj se je zgodilo in kako naj poravna, kar je šlo narobe? Optimistična, izjemno prikupna slikanica je ena tistih, ki jo takoj spraviš na srčno stran. Otrokom pomaga pridobiti socialne veščine in jim daje zgled, kako gojiti pozitiven pristop. Zgodbo krasijo izjemne črno bele ilustracije Eve Eriksson. Toplo priporočam!

(Prevedla Danni Stražar)

Mag. Maja Črepinšek (Moj malček, september 2020)